Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογία για αυστηροποίηση στη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Στη Βουλή αναμενόταν να κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το πλαίσιο των πολιτικών δικαιωμάτων καταδικασθέντων για κακουργηματικές πράξεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με όσα είχαν δοθεί πληροφοριακά από το ίδιο το υπουργείο, η τροπολογία θα προβλέπει ότι οι καταδικασθέντες διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους και δεν μπορούν να ψηφίσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους.

Δεν έχουν το δικαίωμα να καταρτίσουν συνδυασμό, ώστε να είναι υποψήφιοι σε εκλογές, απαγορεύεται η ιδιωτική χρηματοδότηση για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μπορούν να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές καθώς, όπως λεγόταν, στο άρθρο 51 του Συντάγματος προβλέπεται ότι για να χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα απαιτείται αμετάκλητη καταδίκη.

Η τροπολογία αναμενόταν να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους δήμους και τις Περιφέρειες το οποίο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Ηλίας Κασιδιάρης όσο και ο Γιάννης Λαγός έχουν ιδρύσει δικά τους ακροδεξιά φασιστικά κόμματα μετά τη διάλυση ουσιαστικά της Χρυσής Αυγής όταν έμεινε εκτός Βουλής το 2019. Μάλιστα, στο κόμμα του Λαγού συμμετείχαν και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής (Καιάδας) και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ