Κυριακή 28 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανία
Πόσο αντιπολεμικό είναι το ΚΟΔΗΣΟ;

 

Από παλιότερη αντιπολεμική διαδήλωση στη Γερμανία

Associated Press

Από παλιότερη αντιπολεμική διαδήλωση στη Γερμανία
Το ερώτημα αν το ΚΟΔΗΣΟ είναι ρητά και κατηγορηματικά αντιπολεμικό κόμμα απασχολεί από βδομάδες τώρα την ηγεσία και τη βάση του αριστερού κομματικού σχηματισμού.

Αφορμή στις συζητήσεις στο θεμελιώδες αυτό ζήτημα έδωσε η διεξοδική και με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα τεκμηριωμένη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ, Γκρέγκορ Γκίζι, στα τέλη Οκτώβρη, που στη συνέχεια έγινε αποδεκτή και από την εθνική ηγεσία του κόμματος, με εξαίρεση τρία μέλη της - την αντιπροεδρίνα Σύλβια -Υβόνη Κάουφμαν, που είναι και ευρωβουλευτίνα, τη Δωροθέα Μέτσνερ και τον καθηγητή Μιχαήλ Μπενιαμίν, ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας του ΚΟΔΗΣΟ. Επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και ευρωβουλευτής Χανς Μοντρό υποστηρίζει την άποψη των τριών διαφωνούντων.

Σύμφωνα με τη θέση του Γκίζι και της πλειοψηφίας της εθνικής ηγεσίας, το ΚΟΔΗΣΟ εξακολουθεί να είναι αντιπολεμικό κόμμα και είναι γενικά κατά των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών επεμβάσεων σε ξένες χώρες - κατά συνέπεια και κατά της συμμετοχής του γερμανικού στρατού, της Μπούντεσβερ - σε τέτοιες επεμβάσεις. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, όπου υπάρχει κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας (π.χ., περίπτωση του Ανατολικού Τιμόρ) και τότε το κόμμα μπορεί να αποκλίνει από τη γενική αρχή. Σε άλλα σημεία των θέσεων, όπως ο ρόλος, η μεταρρύθμιση και η ενίσχυση του ΟΗΕ και του Καταστατικού Χάρτη του, τα οποία υπονομεύουν τα δυτικά βιομηχανικά κράτη, υπήρξε συμφωνία όλων ότι το κόμμα οφείλει να τα υποστηρίξει και να τα υπερασπιστεί.

Σχετικά με τις εξαιρετικές περιπτώσεις της απόκλισης από τον κανόνα, η θέση Γκίζι και η απόφαση της πλειοψηφίας της εθνικής ηγεσίας αναφέρει επί λέξει: «Σε κάθε επιμέρους περίπτωση θα εξεταστεί (από το κόμμα) αν η απόφαση (του ΟΗΕ) ανταποκρίνεται στο Χάρτη του, φαίνεται ανάλογη (προς την κατάσταση) και μπορεί πολιτικά και ηθικά και στις λεπτομέρειές της να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί».

Τα διαφωνούντα μέλη της ηγεσίας δηλώνουν ότι αυτή η άποψη της πλειοψηφίας «ανοίγει την πόρτα» για συμμετοχή και της Μπούντεσβερ στις επεμβάσεις και ότι ισχύει το Πρόγραμμα του κόμματος που τις απαγορεύει ρητά. Στο Πρόγραμμα αυτό - τονίζει η Κομμουνιστική Πλατφόρμα σε δήλωσή της - διατυπώνεται γενική απαγόρευση χωρίς καμία εξαίρεση. Η σχετική παράγραφος του Προγράμματος ορίζει: «Το ΚΟΔΗΣΟ αγωνίζεται υπέρ της προγραφής του πολέμου και της στρατιωτικής βίας και της εξαφάνισής τους για πάντα από τη ζωή των λαών. Απορρίπτουμε τις σκέψεις και δραστηριότητες σε κατηγορίες πραγμάτωσης εκφοβισμού, απειλής και διεξαγωγής πολέμου. Τασσόμαστε υπέρ της σταδιακής κατάργησης όλων των στρατιωτικών δυνάμεων».

Η πλατφόρμα δηλώνει ότι υποστηρίζει στο ζήτημα της ειρήνης «πλήρως την άποψη της Κάουφμαν και του Μόντρο και τη θέση των συντροφισσών και συντρόφων της πόλης Κέμνιτς» (πρώην Καρλ Μαρξ Στατ).

Η Κομμουνιστική Πλατφόρμα μνημονεύει στην πιο πάνω δήλωσή της, με ημερομηνία 6 Νοέμβρη, την αντίθεση της κομματικής οργάνωσης του Κέμνιτς. Από τις ειδήσεις στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» και άλλες εφημερίδες με ημερομηνία 15 Νοέμβρη διαπιστώνεται όμως ότι και άλλες οργανώσεις βάσης του ΚΟΔΗΣΟ σε Ανατολική και Δυτική Γερμανία δε συμφωνούν με την πλειοψηφία της εθνικής ηγεσίας. Ετσι, στις 14 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία διάσκεψη των δυτικών οργανώσεων, κατά την οποία ο εκπρόσωπος του Αμβούργου δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα παραβαίνει κομματικές αποφάσεις και ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτου κομματικού συνεδρίου. Σε ομόφωνη απόφαση της Οργάνωσης του Αμβούργου, δηλώνεται υποστήριξη της θέσης του Κέμνιτς, ότι εδώ πρόκειται για ζήτημα «Πόλεμος ή Ειρήνη» και ότι ο αγώνας κατά των πολεμικών επεμβάσεων αποκλείει κατηγορηματικά κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Παρόμοια η θέση της οργάνωσης της Βρέμης.

Ο αντιπρόεδρος της εθνικής ηγεσίας Βόλφγκνγκ Γκέρκε υποστήριξε τη θέση της πλειοψηφίας και κατηγόρησε τη Σύλβια -Υβόνη Κάουφμαν ότι με τις απόψεις της «απομονώνει το ΚΟΔΗΣΟ στην Αριστερή Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου μόνο δύο κόμματα απέρριψαν την αποστολή του ΟΗΕ στο Ανατολικό Τιμόρ». Το επιχείρημα της απομόνωσης του ΚΟΔΗΣΟ στο Ευρωκοινοβούλιο επικαλέστηκαν και ο πρόεδρος του κόμματος Λόταρ Μπίσκι και ο Γκρεγκόρ Γκίζι, σε κοινή επιστολή προς τα κομματικά μέλη, στην οποία εξηγούν διεξοδικά τη θέση τους. Αναφέρουν ότι στο Ευρωκοινοβούλιο μόνο δύο κόμματα - το ΚΟΔΗΣΟ και το ολλανδικό κόμμα - «απέρριψαν εκ των προτέρων κάθε απόφαση (για επέμβαση) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά το άρθρο VII».

Ο Γκρεγκόρ Γκίζι δήλωσε στο «Ριζοσπάστη» ότι το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο κομματικό συνέδριο τον Απρίλη στην πόλη Μίνστερ.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ