Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα ΕΛΤΑ

Με εντατικοποίηση της εργασίας, εργαζόμενους μερικής απασχόλησης αλλά και ενοικίαση εργαζομένων από τους σύγχρονους δουλέμπορους προσπαθούν να καλύψουν τα κενά

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Κυβέρνηση και διοίκηση ετοιμάζουν κάποιες προσλήψεις, αλλά κρίνονται λίγες. Επίσης, συνεχίζουν να προκρίνουν τη μερική απασχόληση και την ενοικίαση εργαζομένων από σύγχρονους δουλέμπορους. Υπάρχει η πιθανότητα, όποιες προσλήψεις γίνουν, να παρουσιαστούν ως «προσφορά» της κυβέρνησης στα ΕΛΤΑ - ενώ τα ιδιωτικοποιεί - και ως «αποτέλεσμα πίεσης» των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι οποίες σιωπούν και βοηθούν με τη στάση τους στο ξεπούλημα.

Στο υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών παραδέχονται ότι υπάρχουν πολλές κενές θέσεις κύρια στη διανομή και στη συναλλαγή με το κοινό. Το πρόβλημα εντοπίζεται κύρια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Για παράδειγμα, στο Λαύριο Αττικής των περίπου 15.000 κατοίκων, όπου λειτουργεί και κέντρο υποδοχής αλλοδαπών, στο ταχυδρομείο εργάζεται μόνο μία (!) υπάλληλος. Μαζί με τον προϊστάμενο δουλεύουν σχεδόν καθημερινά, πολλές ώρες πέραν του οκταώρου, για να εξυπηρετήσουν το κοινό.

Την έλλειψη προσωπικού και την επακόλουθη ταλαιπωρία του κοινού επισημαίνουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για τα ΕΛΤΑ Λάρισας, π.χ., σημειώνουν ότι αποχώρησαν 12 υπάλληλοι (συνταξιοδοτήσεις - αποσπάσεις), χωρίς να καλυφτούν τα κενά. Τονίζουν ότι το εναπομείναν προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση του κοινού. «Από την άλλη, η "λύση" της απασχόλησης σπουδαστών ΤΕΙ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης δεν αποδίδει, αφού παρατηρείται χαμηλή προσέλευση σπουδαστών, προφανώς εξαιτίας της πολύ χαμηλής αμοιβής (60.000 δρχ. μηνιαίως)», συμπληρώνουν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν αν θα καλύψει η κυβέρνηση τις κενές θέσεις. Επίσης, αν θα διπλασιάσει τουλάχιστον τις αποδοχές των σπουδαστών, προκειμένου να αυξηθεί η προσέλευση.

Τελευταία, η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι θα προσλάβει περίπου 850 άτομα μέσω ΑΣΕΠ. Ομως, όπως αναφέρουν στελέχη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας ΕΛΤΑ», το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Μήνες τώρα υπογραμμίζουν ότι το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί κατά 1.000 εργαζόμενους, η εργασία εντατικοποιήθηκε, η ποιότητα υπηρεσιών υποβαθμίστηκε και η διοίκηση ψευτοκαλύπτει κενά με πρόσληψη εργαζομένων μερικής απασχόλησης και ενοικίαση εργαζομένων από τα ιδιωτικά γραφεία «ευρέσεως εργασίας».

Η κυβέρνηση δεν απαντά αν θα εκλείψουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει αυτές τις 850 προσλήψεις για να «αμβλύνει» τις δήθεν αντιδράσεις συμβιβασμένων συνδικαλιστών, που τάχα κόπτονται για το μέλλον του ΕΛΤΑ, αλλά συναινούν στο σημαντικότατο ζήτημα: Την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

Οι εν λόγω συνδικαλιστές, να παρουσιάσουν ως αποτέλεσμα της «πίεσής» τους τις προσλήψεις. Να αυτοπροβληθούν ως αγωνιζόμενοι και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε αυτή τη γνωστή, στημένη παρτίδα «πινγκ-πονγκ», όπου κερδίζουν μόνο η κυβέρνηση, η διοίκηση και οι εργατοπατέρες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ