Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
G7 - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συμφωνία για «ελάχιστο εταιρικό φόρο» με το βλέμμα στους συνολικότερους ανταγωνισμούς

Σε συμφωνία για «ελάχιστο εταιρικό φόρο» στο 15% κατέληξαν το Σάββατο μετά από διήμερη σύνοδο στο Λονδίνο οι υπουργοί Οικονομικών του G7.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης, με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες (...) Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών».

Στο βαθμό που η απόφαση εφαρμοστεί, με γνωστά και επίσημα τα «παράθυρα» των «φορολογικών παραδείσων» και όλα τα υπόλοιπα «νόμιμα» προνόμια των δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν «με τη βούλα» τα μονοπώλια, στόχος δεν είναι βέβαια η «φορολογική δικαιοσύνη», αλλά η εξασφάλιση πόρων για τα προωθούμενα πακέτα συνολικότερης στήριξης των καπιταλιστικών οικονομιών του G7, στο φόντο ιδιαίτερα του εντεινόμενου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Παράλληλα, τα μονοπώλια που θα απολαμβάνουν και τα νέα χοντρά «πακέτα» κρατικής στήριξης για την ενίσχυση των νέων «πράσινων» και «ψηφιακών» πεδίων κερδοφορίας, με μαθηματική ακρίβεια θα «μετακυλήσουν» και τα όποια νέα φορολογικά βάρη στους λαούς, μεταξύ άλλων με ακριβότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι 7 υπουργοί Οικονομικών ισχυρίστηκαν επίσης πως θα στηρίξουν πολιτικές για επενδύσεις και προώθηση ανάπτυξης τάχα για τη δημιουργία «θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας» και «αντιμετώπιση» των ανισοτήτων, την ώρα που εντείνεται σε όλα τα επίπεδα η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ανέφεραν ακόμα πως θα συνεχίσουν «νομισματική πολιτική για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία», τη «σταθερότητα των τιμών» (μολονότι παρατηρείται ήδη παγκοσμίως μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες), ενώ τονίζουν πως η επιτάχυνση των προσπαθειών τερματισμού της πανδημίας «θα προσθέσει τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ».

Αντίστοιχα, κάνουν λόγο περί ενός «πράσινου» διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα συνυπολογίζει και το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενώ επιβεβαιώνουν τον «συλλογικό στόχο» ανεπτυγμένων οικονομιών για την «κινητοποίηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως σε αναπτυσσόμενες χώρες από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».

Την Παρασκευή ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής

Στις 11 - 13 Ιούνη ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του G7 στη Βρετανία, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να λανσάρει στους ομολόγους του ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών, στο πλαίσιο των προσπαθειών διατήρησης του διεθνούς πλεονεκτήματος έναντι της Κίνας.

Ο Μπάιντεν αναμένεται σε συναντήσεις που θα έχει με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, να θίξει το ζήτημα του καθεστώτος της Βόρειας Ιρλανδίας, ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει να διατηρηθεί όπως ορίζεται από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς και από τη συμφωνία διαμόρφωσης των διμερών σχέσεων ΕΕ - Βρετανίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ