Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ζητά κατάργηση του «βέτο» στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Την κατάργηση του δικαιώματος «βέτο» μεμονωμένων κρατών - μελών της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ώστε η ΕΕ «να μη γίνεται όμηρος εκείνων που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική», ζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, επαναφέροντας ένα πάγιο αίτημα της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων, στο πλαίσιο των επιδιώξεων η ΕΕ να γίνει «παγκόσμιος παίκτης» στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

«Οποιος το κάνει, παίζει με τη συνοχή της ΕΕ. Το λέω εντελώς ανοιχτά: Το "βέτο" πρέπει να φύγει - ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορεί να μειοψηφήσουμε», δήλωσε ο Μάας κατά τη διάρκεια διάσκεψης των Γερμανών πρεσβευτών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θεωρεί πως το ζήτημα θα απασχολήσει και τις συζητήσεις για το «μέλλον της Ευρώπης». Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ έρχονται λίγες μέρες μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όταν η Ουγγαρία εμπόδισε την έκδοση κοινής δήλωσης της ΕΕ για την Κίνα και για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Εξάλλου, σημείωσε ο Μάας μιλώντας σε συζήτηση του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, «ζούμε σε μια περίοδο ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων - ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας» και η Ευρώπη «πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσει την κυριαρχία της ώστε να μη γίνει παιχνίδι στα χέρια οποιασδήποτε πλευράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ