Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «ατομική συμπεριφορά» η αντιμετώπιση της πανδημίας

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 11 ακόμη θάνατοι και 791 νέα κρούσματα (400 στην Αττική και 84 στη Θεσσαλονίκη), ενώ την Πέμπτη είχαν καταγραφεί 24 θάνατοι και 781 νέα κρούσματα.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 375. Ο αριθμός διασωληνωμένων στις ΜΕΘ Covid μειώθηκε κατά 14%. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται στις 12.381 και των κρουσμάτων στις 413.954.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της «βραζιλιάνικης μετάλλαξης», ενώ εκφράστηκε η ανησυχία ότι διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει ισχυρό πλεονέκτημα ως προς τη μεταδοτικότητα.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού, ενώ σε Μαγνησία, Κω, Νάξο, Κέρκυρα και Λάρισα παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και βρίσκονται στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3). Σημεία υπαναχώρησης του ιού καταγράφονται σε 24 Περιφερειακές Ενότητες (16 ΠΕ πέφτουν επίπεδο στο 2 και 8 ΠΕ πέφτουν στο επίπεδο 1).

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου, ανακοινώθηκε για άλλη μια φορά ότι επιδημιολογική επιτήρηση θα γίνεται με έμφαση στις τουριστικές περιοχές, ενώ ως μόνη «λύση» για τον περιορισμό της διασποράς παρουσιάστηκε «η ατομική συμπεριφορά μας». Οπως ειπώθηκε, σε περίπτωση θετικού κρούσματος, «ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας». Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ανακοινώθηκε η υποχρέωση για εβδομαδιαίο ...αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, μην παίρνοντας κι αυτό το καλοκαίρι ούτε ένα μέτρο για την προστασία τους.

Υπό συζήτηση στην ΕΕΕ και στον ΕΜΑ είναι η εμφάνιση μυοκαρδίτιδας για πιθανή συσχέτιση με εμβολιασμούς σε νέους άνδρες, ενώ έγινε σαφές ότι όλα τα περιστατικά είναι ήπια και παροδικά.

Για το τείχος ανοσίας σημειώθηκε ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες (με εξαίρεση τα παιδιά) πρέπει να έχουν εμβολιαστεί άνω του 60% και όσο μεγαλύτερο είναι το συγκεκριμένο ποσοστό, τόσο πιο γρήγορα θα δαμαστούν και οι μεταλλάξεις.

Αρση περιορισμών

Συμπληρωματικά στην άρση περιοριστικών μέτρων των προηγούμενων ημερών, προστίθεται η επαναλειτουργία των ερασιτεχνικών σχολών χορού στις 15 Ιούνη και η μείωση στο 1 μέτρο της απόστασης στους πάγκους λαϊκών αγορών. Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων από αυτό το Σάββατο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Επίσης, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος - θεάματος, από 50% σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 75% ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε χώρου.

Από τη Δευτέρα: Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών. Αυξάνεται το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ δεξιώσεων από τα 100 στα 300 άτομα. Τέλος, επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ