Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνες ελλείψεις και τη νέα αντιπυρική περίοδο

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή με αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που εκθέτει σε διαρκή κίνδυνο τα δάση και την περιουσία του λαού

INTIME NEWS

Στα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης και για τη νέα αντιπυρική περίοδο αναφέρεται αναλυτική σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων, Οικονομικών, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Αντικειμενικά επανέρχεται στην επικαιρότητα μια συζήτηση για τις αιτίες και τη φύση των δασικών πυρκαγιών. Η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος από τις πρώτες κιόλας μέρες μας υπενθυμίζει, με εμφατικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων».

Σημειώνεται ακόμα: «Οι δασικές υπηρεσίες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, δίχως προσωπικό και μέσα. Δεν επαρκεί η χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν απαραίτητα έργα, όπως η διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων. Δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές για τη δασοπυρόσβεση με επίγεια μέσα, ενώ την ίδια στιγμή ξοδεύονται κάθε χρόνο τεράστια ποσά για την ενοικίαση, μέσω ΝΑΤΟικής υπηρεσίας, εναέριων μέσων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα! Κάτι λιγότερα από ψίχουλα δηλαδή, αφού με τα παραπάνω κονδύλια έπρεπε να γίνουν συντηρήσεις των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη νέων, καθαρισμοί δασών και άλλα πολλά. Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι αυτά τα 1,7 εκατομμύρια είναι περικομμένα κατά 62%, αφού πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια. Αποδεικνύεται η κυβερνητική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Για μία ακόμα φορά μεγάλο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα δεν αξιοποιούνται για τη συντήρηση, ανανέωση και γενικότερα την ενίσχυση του εναέριου και επίγειου κρατικού μηχανολογικού μηχανισμού, αλλά μεταφέρονται στους ιδιώτες μέσω της ενοικίασης εναέριων μέσων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η κυβέρνηση και για τον προϋπολογισμό του 2021, και έτσι ενώ για της πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες του ΠΣ των μειζόνων κατηγοριών 24 και 31 η αύξηση των πιστώσεων είναι 22.673.491 ευρώ, τα 18.000.000 ευρώ είναι για τη μίσθωση εναέριων μέσων και τα υπόλοιπα 4.673.491 ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών του αναγκών!

(...) Τα αστικά κόμματα χρησιμοποιούν τις κλιματικές μεταβολές ως πρόσχημα είτε για να καλύψουν την καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική τους, είτε για να δικαιολογήσουν τη στρατηγική συμφωνία όλων με την "πράσινη" ανάπτυξη, την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, την μετά το 2020 δασική στρατηγική της ΕΕ, στοχεύοντας στη συνδυασμένη και αποτελεσματικότερη ένταξη των δασών στις μονοπωλιακές ανάγκες».

Λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση

Και η Ερώτηση καταλήγει: «Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας. Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών. Η γη και η δασική γη δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές. Πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ώστε να αποτελεί πηγή πλούτου για τον λαό μας και αυτός να ιδιοποιείται τα οφέλη από αυτό.

Ο ελληνικός λαός να βάλει στο επίκεντρο του αγώνα του την ανατροπή αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, που είναι ανίκανο να λύσει ακόμα και τα στοιχειώδη όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τη ζωή και την ασφάλεια του λαού, ενώ αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αφαίρεση εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στη φοροαφαίμαξη, στη βία και την καταστολή.

Είναι σήμερα ανάγκη:

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Να καταργηθεί στο σύνολό του ο Νόμος 4662/2020.
  • Να πραγματοποιηθεί ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, σε επίπεδο προσανατολισμού, δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα, και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.
  • Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό όλων των τομέων της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, με ταυτόχρονο διαχωρισμό του επιχειρησιακού από το διοικητικό προσωπικό του ΠΣ, με αντίστοιχες προσλήψεις.
  • Να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης με σύγχρονα πτητικά μέσα.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση της πυροπροστασίας και οι ελλείψεις (2023-05-10 00:00:00.0)
Λήψη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, για να μην υπάρξουν νέες τραγωδίες (2022-04-19 00:00:00.0)
Ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων και «ψίχουλα» στην Πυροσβεστική (2021-06-16 00:00:00.0)
Αρχισε με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού (2015-05-20 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα στη δασοπροστασία (2014-06-27 00:00:00.0)
Οργάνωση της πάλης για προστασία των δασών (2011-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ