Κυριακή 12 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οργάνωση της πάλης για προστασία των δασών

Phasma

Οι σημαντικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε υλικοτεχνικά μέσα και προσωπικό, οι δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς δασαρχεία και δήμους για τις απαραίτητες δράσεις πυροπροστασίας, σε συνδυασμό με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, των δασών και των ορεινών όγκων συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Κατάσταση που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα δάση της χώρας, που ήδη έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2007.

Για το θέμα η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με τίτλο: «Οργάνωση της λαϊκής πάλης: Ενάντια στην καταστροφή και την εμπορευματοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στη φάση που ξεδιπλώνεται με σφοδρότητα η καπιταλιστική κρίση, τα δασικά οικοσυστήματα και οι ορεινοί όγκοι δε θα περίμενε κανείς να είναι η εξαίρεση από τη γενικότερη επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι και λαϊκά νοικοκυριά στο σύνολο των αναγκών τους.

Διανύουμε ήδη το 2ο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και ακόμη οι αρμόδιοι φορείς, Δασαρχεία και Δήμοι, δε γνωρίζουν αν θα υπάρξουν και πόσες πιστώσεις για το 2011, προκειμένου να προγραμματίσουν τα έργα και τις εργασίες που απαιτούνται και που θα έπρεπε να έχουν ήδη εκτελεστεί τα περισσότερα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.


Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδροληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης δεν έχουν ξεκινήσει για τους δασικούς όγκους της Αττικής.

Τα Δασαρχεία, οι Δήμοι ακόμη περιμένουν την κατανομή των πιστώσεων από το ΥΠΕΣΔΑ, οι ομάδες φύλαξης - δασοπυροσβεστών κάποια χορηγία για τα καύσιμα, την ασφάλιση οδηγών και πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτουν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι γυμνή από κάθε δυνατότητα να εξοπλίσει με προσωπικό τα Πυροφυλάκια και τις περιπολίες, με απαρχαιωμένο σε μεγάλο ποσοστό στόλο οχημάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει πάνω από 4.000 κενά.

Τα δάση της Βορειοανατολικής και της Δυτικής Αττικής βρέθηκαν και βρίσκονται στο στόχαστρο προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια τουριστικών και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πολιτική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης των δασών

Τα εγκληματικά σε βάρος του λαού και των αναγκών του συμφέροντα αναπτύσσονται και θεριεύουν διαχρονικά πάνω στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, πάνω στο έδαφος της πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται το νέο ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα, τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο νέος νόμος για την επιτάχυνση "των στρατηγικών επενδύσεων" (fast track) που επιτρέπει τις συνοπτικές διαδικασίες, κατά παρέκκλιση και αυτής ακόμη της αναποτελεσματικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ο νόμος για την "προστασία" της βιοποικιλότητας που επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο να συγκεντρώνει φτηνή γη, αρπάζοντάς τη από τους μικροϊδιοκτήτες έναντι πινακίου φακής, κουρσεύοντας επιχειρηματικά ακόμη και περιοχές "Natura".

Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της αντιπυρικής προστασίας (πρόληψη, πυροκαταστολή, καταστολή), στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης και προστασίας των δασών από μια ολόπλευρα ενισχυμένη σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση Δασική Υπηρεσία, στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου φορέα συνολικής διαχείρισης και προστασίας των δασών, με αφετηρία το νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1998), χαράχτηκε μια καταστροφική πορεία.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το ζουν οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα στην Αττική, το ανέδειξαν οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές με τις εκατοντάδες χιλιάδες σε στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις.

Αυτή η εγκληματική πολιτική αφήνει σχεδιασμένα ανοχύρωτα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων, έρμαιο των καταπατητών με την αλλαγή της χρήσης γης, την ένταση της εμπορευματοποίησής της.

Ταξική πολιτική επιλογή

Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη τάχα χρημάτων. Πρόκειται για ταξική και πολιτική επιλογή. Χρήματα υπάρχουν, σε κανέναν όμως κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες. Τουναντίον, για τα ποικιλόμορφα πακέτα χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου δε στέρεψαν ποτέ.

Η ταξική βαρβαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποτάσσει τα πάντα στο κέρδος και στη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, αναδείχνει την ανάγκη εφαρμογής μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής, που θα έχει γνώμονα και οδηγό τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Το Δασικό Οικοσύστημα είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία.

Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία της Αττικής ότι τα δασικά οικοσυστήματα όπως και η ζωή τους δεν μπορούν να προστατευτούν χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Πρέπει ο λαός να ανοίξει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη και τον φυσικό πλούτο.

Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία στη γη, την εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων.

Με κεντρικό σχεδιασμό, στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας και με λαϊκή εξουσία, τα δασικά οικοσυστήματα μπορεί να συνυπάρχουν και να αναπτύσσονται στη βάση των λαϊκών αναγκών και των κοινωνικών προτεραιοτήτων.

Πλαίσιο πάλης

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να παλέψει για:

  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της Εκκλησίας στα βουνά και τα δάση της Αττικής.
  • Να καταργηθούν οι αντιδασικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να απαγορευθεί η οικοδόμηση των δασικών εκτάσεων. Απαλλοτρίωση των γεωργικών εκτάσεων που είναι μέσα στα δάση.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας με άμεση κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης, που ως εταιρείες υποκαθιστούν τις Δασικές Υπηρεσίες.
  • Προτεραιότητα η συγκρότηση και στο επίπεδο της Αττικής συντονιστικού οργάνου για άμεσους καθαρισμούς, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των τοπικών διοικήσεων.
  • Εγκαιρη αξιοποίηση των επίγειων δυνάμεων και ενίσχυση του ρόλου τους στην καταστολή έναντι των εναέριων μέσων, που δεν είναι αποτελεσματικά και απαιτούν τεράστιο οικονομικό κόστος».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπρηστής είναι η εμπορευματοποίηση της γης (2013-08-11 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες αστικών κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων (2013-08-07 00:00:00.0)
Στη φωτιά δεν έχει καιρό για χάσιμο (2013-08-06 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για την πυροπροστασία των δασών (2013-05-23 00:00:00.0)
Ψήφος - απάντηση στην εμπρηστική πολιτική (2006-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ