Σάββατο 19 Ιούνη 2021 - Κυριακή 20 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντλώντας δύναμη, έμπνευση και γνώση από τους αγώνες του λαού που έγραψαν Ιστορία

Συνέχεια της αναδρομής σε παλιότερα Διήμερα της ΚΝΕ, με αφορμή τα 30 χρόνια του θεσμού

2007, στη Μακρόνησο
2007, στη Μακρόνησο
Στη Λέσβο στις 9, 10 και 11 Ιούλη θα γίνει φέτος το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον».

Με αφορμή τα 30 χρόνια αυτού του μοναδικού νεανικού θεσμού, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την αναδρομή στα Διήμερα της ΚΝΕ, που διαδηλώνουν σε στρατηγεία και βάσεις, αλλά και γίνονται μαθήματα Ιστορίας για λαμπρές σελίδες που έγραψε με τους αγώνες του ο λαός, με μπροστάρη το ΚΚΕ, αντλώντας δύναμη, έμπνευση και γνώση για το σήμερα.

6 - 8 Ιούλη 2007, Λαύριο - Μακρόνησος

Το 16ο Διήμερο, με σύνθημα «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε με ισχυρό ΚΚΕ!», έκανε τις εκδηλώσεις του στο Λαύριο και τη Μακρόνησο.

Η κατασκήνωση στήθηκε στην παραλία του Αγίου Νικολάου, στην Ανάβυσσο και στις εκδηλώσεις του συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Νεολαία του ΚΚ Βουλγαρίας, τη Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Ρουμανίας, την ΚΝ Αλβανίας και την ΚΝ Μακεδονίας - ΠΓΔΜ.

Το Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου «ζωντάνεψε» με μια έκθεση - αφιέρωμα στους αγώνες των μεταλλωρύχων του Λαυρίου, σημαντικές σελίδες Ιστορίας για τα πρώτα βήματα οργάνωσης και απεργιακής πάλης της εργατικής τάξης, με τον αγώνα τους το 1896. Προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ για το Λαύριο και τη Μακρόνησο, ενώ έγινε και ένα πολύ συγκινητικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Ξεχωριστή ήταν και η εικαστική έκθεση με έργα του Μακρονησιώτη Γ. Φαρσακίδη, που έδειχναν στιγμές από την καθημερινότητα των εγκλείστων σε ξερονήσια και φυλακές.

2011, στη Λαμία
2011, στη Λαμία
Μια δυναμική πορεία έως το λιμάνι του Λαυρίου δόνησε την πόλη και εκεί έγινε συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή, σειρά είχε το κολαστήριο της Μακρονήσου. Οι κατασκηνωτές ξεναγήθηκαν σε αυτό, τίμησαν τους ήρωες που μαρτύρησαν εκεί πάνω και άφησαν το αποτύπωμά τους στην είσοδο του λιμανιού, αναρτώντας μια μαρμάρινη πλάκα με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου: «Εμείς διαβάζαμε την ιστορία του κόσμου σε μικρά ονόματα...».

4 - 6 Ιούλη 2008, Πρέσπες

Το 17ο Διήμερο ταξιδεύει ξανά στον πρώτο του προορισμό, τις Πρέσπες, με σύνθημα «Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό για τον σοσιαλισμό».

Η κατασκήνωση στήθηκε στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, ανάμεσα στις δύο λίμνες.

Το Σάββατο το μεσημέρι, στην έξοδο του χωριού Πύλη, όπου ήταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, έγιναν αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΝΕ για τον ΔΣΕ. Το βράδυ στο χώρο της κατασκήνωσης μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Την Κυριακή το μεσημέρι, οι δρόμοι της Φλώρινας «τραντάχτηκαν» από τη μεγάλη πορεία των νεολαίων, η οποία κατέληξε στο μνημείο στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ.

Σε όλη τη διάρκεια του Διημέρου κατασκηνωτές περπάτησαν με δέος στα βουνά όπου ο ΔΣΕ έγραψε τις ενδοξότερες σελίδες του και επισκέφτηκαν τη σπηλιά του Ζαχαριάδη.

2013, Κρήτη, στις φυλακές Ιτζεδίν
2013, Κρήτη, στις φυλακές Ιτζεδίν
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) και της ΕΔΟΝ Κύπρου.

10 - 12 Ιούλη 2009, Νεστόριο

Ενα ζωντανό μάθημα Ιστορίας ήταν και το 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που ξαναταξίδεψε στον Γράμμο κι έστησε την κατασκήνωσή του στο Νεστόριο, δίπλα στον Αλιάκμονα.

Πόλο έλξης αποτέλεσαν η έκθεση βιβλίου και η έκθεση με χάρτες και φωτογραφίες από τα πεδία των μαχών του ΔΣΕ, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ξεχώρισε η εκδήλωση παρουσίασης της μεγάλης μάχης του Γράμμου που έγινε το καλοκαίρι του 1948. Αρκετοί εξόρμησαν οργανωμένα στις γύρω κορυφές και πολλοί είναι αυτοί που τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Διημέρου σχεδίασαν διαδρομές με οδηγό τους την έκδοση «Γράμμος, στα βήματα του ΔΣΕ». Τα γλέντια δεν έλειψαν από την κατασκήνωση και στις εκδηλώσεις συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΕΔΟΝ και της Νεολαίας του ΚΚ Τουρκίας.

Το πρωί της Κυριακής οι χιλιάδες νέοι κομμουνιστές συμμετείχαν στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που έγινε στη Λυκόρραχη με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και μια εξαιρετική μουσικο-αφηγηματική παράσταση για τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ.

9 - 10 Ιούλη 2010, Ναύπλιο - Ακροναυπλία

Η κατασκήνωση του 19ου Διημέρου στήνεται στην παραλία της Καραθώνας, στο Ναύπλιο, και αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ήταν ένας χώρος εγκαταλειμμένος και βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που αναμορφώθηκε με σκληρή συλλογική δουλειά από την ΚΝΕ για το Διήμερο.

2015, στο μνημείο στην Τρίπολη
2015, στο μνημείο στην Τρίπολη
Στην κατασκήνωση λειτούργησε έκθεση του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, με αρχειακό υλικό για την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, έγινε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Μάκη Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας», ενώ προβλήθηκε και βίντεο για την Ακροναυπλία και τη ζωή των κρατουμένων.

Το Σάββατο το πρωί οργανώθηκαν εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών, της Επιδαύρου και στο Παλαμήδι και νέοι από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα σημαντικά αυτά ιστορικά μνημεία.

«Ακροναυπλία: Σύμβολο αγώνα και θυσίας. Δύναμη στην πάλη μας για το σοσιαλισμό», διαλαλούσε το γιγαντοπανό που κρεμάστηκε στον βράχο, όπου οι κατασκηνωτές ανέβηκαν συντεταγμένα, ανά ομάδες, εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το κτίριο των φυλακών και που η ΚΝΕ είχε στήσει άλλη μια έκθεση δείχνοντας πώς ήταν οι φυλακές της Ακροναυπλίας.

Από τους πρόποδες της Ακροναυπλίας σχηματίστηκε μια μεγάλη πορεία μέσα στην πόλη του Ναυπλίου μέχρι την πλατεία Φιλελλήνων, όπου έγινε η πολιτική συγκέντρωση του Διημέρου, στην οποία μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

9 - 10 Ιούλη 2011, Καμένα Βούρλα

«Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή!». Με αυτό το σύνθημα, το 20ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ταξίδεψε στη Ρούμελη, σε αγωνιστικά μονοπάτια ηρώων του λαού μας, στις περιοχές του καπετάν Διαμαντή (Γ. Αλεξάνδρου) και του καπετάν Γιώτη (Χ. Φλωράκη).

2016, στο Βίτσι
2016, στο Βίτσι
Η κατασκήνωσή του στήθηκε στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών για φθηνές διακοπές και για κοινωνικό τουρισμό για τους νέους. Και εκεί ξεδιπλώθηκαν μια σειρά από αθλητικές, πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες και γλέντια. Παρουσιάστηκαν ιστορικά κομματικά ντοκουμέντα που είχαν εκδοθεί εκείνη την περίοδο, έγινε αναφορά στα αντάρτικα τραγούδια και σε στιγμές της Ιστορίας της Ρούμελης, ενώ ξεχωριστή στιγμή στις εκδηλώσεις ήταν όταν ο αξέχαστος Γιώργης Μωραΐτης, παλαίμαχο στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», μίλησε για το πώς γνώρισε τον Γιώτη και τον Διαμαντή.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν το Σάββατο, που οι κατασκηνωτές πήγαν στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας στη Λαμία και τοποθέτησαν τιμητική πλακέτα, καθώς ήταν χώρος εκτελέσεων αγωνιστών. Εκεί μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Κορυφαία στιγμή ακολούθως ήταν η επιβλητική συγκέντρωση στην πλατεία Αθ. Διάκου, όπου μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρωί του Σαββάτου, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ μετέβη στον Αϊ - Γιάννη, στα Μάρμαρα, στο σημείο που στις 21 Ιούνη 1949 άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Αλεξάνδρου, ο ξακουστός Διαμαντής, ο διοικητής της Επίλεκτης 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, και έστησαν μια λιτή μαρμάρινη τιμητική πλάκα.

Το Διήμερο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με επίσκεψη των κατασκηνωτών στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη), στο σπίτι του καπετάν Διαμαντή, που λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

7 - 8 Ιούλη 2012, Νεστόριο - Γράμμος

Το 21ο Διήμερο ταξιδεύει πάλι στον Γράμμο, στον γνώριμό του χώρο στο Νεστόριο, με όλες τις απαραίτητες υποδομές της, με έκθεση ντοκουμέντων και υλικών του ΔΣΕ κ.λπ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Βατοχώρι Φλώρινας, όπου τον Αύγουστο του 1949 σκοτώθηκε ο υποστράτηγος του ΔΣΕ Νίκος Θεοχαρόπουλος, ο θρυλικός Σκοτίδας. Τιμώντας τον ίδιο και στο πρόσωπό του τους χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έστησαν την προτομή του στην είσοδο του χωριού και εντοίχισαν μαρμάρινη πλάκα στο σημείο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα, λίγα μέτρα πιο πάνω.

Την Κυριακή, έγινε εκδήλωση στη Λυκόρραχη, όπου μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, και ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο των νεκρών μαχητών και μαχητριών και με επίσκεψη στο εμβληματικό μνημείο του ΔΣΕ.

5 - 7 Ιούλη 2013, Σούδα - Χανιά

Μετά από χρόνια το Διήμερο ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Κρήτη, με κατασκήνωση στους Αγίους Αποστόλους Χανίων και διαδηλώνει στη Σούδα, με κεντρικό σύνθημα: «Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης».

Κορυφαίες στιγμές τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν παράλληλα στην αεροπορική και στη ναυτική βάση της Σούδας, το Σάββατο το πρωί, με χιλιάδες διαδηλωτές να βροντοφωνάζουν πως θέλουν τη Σούδα «λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Στην αεροπορική βάση οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια με κόκκινη μπογιά, ενώ στη ναυτική βάση έστησαν τρεις κόκκινες σημαίες στο στρατηγείο των ιμπεριαλιστών. Ακολούθησε πορεία που πλημμύρισε στη συνέχεια την πόλη των Χανίων.

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση στον χώρο της κατασκήνωσης, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράλληλα, στις εκδηλώσεις του Διημέρου περιλαμβάνονταν συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ), καθώς και αφιέρωμα στους κομμουνιστές ποιητές Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσο.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ επισκέφθηκαν τη φυλακή του Ιτζεδίν όπου έγινε εκδήλωση με την παρουσία κομμουνιστών που φυλακίστηκαν εκεί.

Για πρώτη φορά στο 22ο Διήμερο στήθηκε και παιδική κατασκήνωση για μαθητές Γυμνασίου και μικρότερες ηλικίες, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του, ενώ είχαν και ιδιαίτερο πρόγραμμα με κατασκευές, παιχνίδια κ.λπ.

4 - 6 Ιούλη 2014, Στόμιο Λάρισας

Απαιτώντας να σταματήσει η λειτουργία του Στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα, το 23ο Διήμερο ταξιδεύει εκεί κι απλώνει μια μεγάλη διαδήλωση το πρωί του Σαββάτου, περικυκλώνοντάς το.

Το βράδυ της ίδιας μέρας το Διήμερο κορυφώνεται με μια μεγάλη συγκέντρωση στον χώρο της κατασκήνωσης στο Στόμιο, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και με τις γροθιές χιλιάδων νέων υψωμένες στο άκουσμα της Διεθνούς, στην πάλη τους για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Δεν έλειψε από τις εκδηλώσεις η επαφή των νέων με πλευρές της Ιστορίας του λαού, καθώς οι Μαθητικές Οργανώσεις επισκέφτηκαν την Παρασκευή τα Αμπελάκια, έκαναν εκδήλωση στην πλατεία του χωριού και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49.

11 - 12 Ιούλη 2015, Ναύπλιο

Το 24ο Διήμερο γίνεται στο Ναύπλιο, πάλι με κατασκήνωση στην παραλία της Καραθώνας.

Σημεία αναφοράς στις εκδηλώσεις του δύο μέρη - σύμβολα των αγώνων και των θυσιών των κομμουνιστών: Η Ακροναυπλία και το Εκτακτο Στρατοδικείο - «θανατοδικείο» της Τρίπολης, που στα χρόνια της λειτουργίας του (1947 - 1949) εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες και «μοίρασε» ποινές φυλάκισης ίσες με έξι χιλιετίες, σε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζε για τον λαό ένα ακόμα μνημόνιο και η καταδίκη του εκφράστηκε με ένα γιγαντοπανό που κρεμάστηκε στον βράχο της Ακροναυπλίας, δηλώνοντας: «Οχι στη νέα σφαγή - Ξεσηκωμός!».

Στην Ακροναυπλία έγιναν επισκέψεις των συμμετεχόντων καθώς και των μικρών φίλων της ΚΝΕ που έχουν πια σταθερή συμμετοχή στα Διήμερα με τις δικές τους παιδικές κατασκηνώσεις. Ξεχώρισαν η έκθεση ντοκουμέντων για το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης, που στήθηκε στην κατασκήνωση με ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες, γράμματα και σημειώματα καταδικασμένων, καθώς και η μουσικο-αφηγηματική εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, για τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Το Διήμερο κορυφώθηκε στη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, για τους εκτελεσμένους με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου. Στην εκδήλωση, που έμεινε βαθιά χαραγμένη σε όσους την παρακολούθησαν, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και παρουσιάστηκε το εξαιρετικό μνημείο που έστησε η ΚΕ στον τόπο της θυσίας τους.

1 - 3 Ιούλη 2016, Βίτσι - Φλώρινα

Τιμώντας τον αγώνα του ΔΣΕ, το 25ο Διήμερο ταξιδεύει στο Βίτσι και στήνει την κατασκήνωση στη θέση Βίγλα, σε υψόμετρο 1.550 μέτρων.

Εγιναν οργανωμένες πεζοπορίες σε πλαγιές του ορεινού όγκου, όπου δόθηκαν σημαντικές μάχες του ΔΣΕ και μάλιστα οι νεαρότεροι συμμετέχοντες σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα του ΔΣΕ! Εγιναν επισκέψεις στο νοσοκομείο - σπηλιά του ΔΣΕ στο Βροντερό, στη σπηλιά του Ζαχαριάδη και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στο χωριό Πύλη.

Λειτούργησε έκθεση για τη στρατιωτική και επιχειρησιακή δράση του ΔΣΕ στο Βίτσι και για το έργο της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, οι μαθητές ανακάλυψαν τη δράση του ΔΣΕ μέσα από ένα πρωτότυπο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ενώ οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ μέσα από το δικό τους πρόγραμμα ήρθαν ανάμεσα σε άλλα σε επαφή με το έργο του Α. Τάσσου και της Β. Κατράκη.

Αξιόλογο πολιτιστικό πρόγραμμα ξετυλίχθηκε στην κατασκήνωση, παρά την πυκνή ομίχλη, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε μια πρώτη παρουσίαση ανέκδοτων τραγουδιών του ΔΣΕ από το συγκρότημα της ΚΝΕ, που αργότερα κυκλοφόρησαν και σε CD.

Το Διήμερο, όπου συμμετείχαν και αντιπροσωπείες της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας (SKOJ) και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας (FGC), κορυφώθηκε με πορεία στη Φλώρινα και μεγάλη συγκέντρωση στο μνημείο του ομαδικού τάφου των μαχητών του ΔΣΕ, όπου μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Συμβολικά, δύο σύντροφοι κατέθεσαν στο μνημείο, τυλιγμένο σε κόκκινη σημαία, τμήμα οπλοπολυβόλου του ΔΣΕ, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης για αυτούς που έπεσαν στη μάχη για να 'ναι ο λαός αφέντης στον τόπο του.

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ