Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στις 2 και 3 Ιούλη το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά!
  • Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Για το περιεχόμενο και την προετοιμασία του μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Ευτ. Χατζηδάκη, Γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ

Λίγες μέρες απομένουν για να ανοίξει τις πύλες του το Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ που πραγματοποιείται στις 2 και 3 Ιούλη, στο πάρκο Κράκαρη του πολυχώρου «Λιπασμάτων», στη Δραπετσώνα, με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

Για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και την προετοιμασία τους μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Ευτυχία Χατζηδάκη, Γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Η συζήτηση έχει ως εξής:

-- Με μία πλούσια δραστηριότητα η Οργάνωση απλώνει αυτό το διάστημα το κάλεσμα του Φεστιβάλ σε κάθε γειτονιά. Ποια είναι τα μηνύματα από αυτήν την πλατιά επαφή με τη νεολαία της περιοχής;

-- Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, το αθλητικό τουρνουά, οι συσκέψεις, οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους και στέκια νεολαίας επιβεβαιώνουν την ανάγκη των νέων ανθρώπων να βρουν διέξοδο στη μουντή καθημερινότητα που τους επιβάλλει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Πολλοί είναι οι νέοι που από την οργή που έχει συσσωρευτεί από τις συγκλονιστικά ζοφερές εικόνες, τη «ζωντανή» απόδειξη ότι μπροστά στο κέρδος το σύστημα δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές, την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τους δημιουργείται η ανάγκη να ψάξουν, να μάθουν, να δράσουν. Σε αυτές τις ερωτήσεις η ΚΝΕ επιδιώκει να δώσει απάντηση και με το σύνθημα του Φεστιβάλ: «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

-- Με ποιον τρόπο, μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, η ΚΝΕ αναδεικνύει τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των νέων;

-- Ειδικά αυτήν την περίοδο, μετά τις παρατεταμένες απαγορεύσεις, την «κλεισούρα», χωρίς πρόσβαση ακόμα και στις ελάχιστες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, η ανάγκη για δημιουργική έκφραση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Γι' αυτό τόσο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μας όσο και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις επιδιώξαμε να έχουν πολυμορφία και πολυθεματικότητα. Τα Μαθητικά Φεστιβάλ που προηγήθηκαν σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά είχαν επιτυχία, διοργανώσαμε εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά, για τον αθλητισμό, πραγματοποιήθηκαν αθλητικά τουρνουά, παιχνίδια σκακιού, προβολές ταινιών.

Βεβαίως, από το πρόγραμμα δεν λείπουν, μαζί με νέους καλλιτέχνες και νεανικά συγκροτήματα, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, που η παρουσία τους αναβαθμίζει το πρόγραμμα ακόμα παραπάνω.

Στο Φεστιβάλ μας ξεχωριστή θέση θα έχει το «Τραβέρσο», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ, στην ολοκλήρωση των εργασιών του οποίου θα διατεθούν και τα έσοδα του Φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει μουσικό αφιέρωμα στον μελοποιημένο Ν. Καββαδία, αφιερωμένο στο Στέκι μας. Επίσης, θα υπάρχουν μπλούζες με το λογότυπο του «Τραβέρσο», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ, με πρωτότυπα έργα νέων καλλιτεχνών.

«Ανάσα» διεκδίκησης στο «αποπνικτικό» τοπίο για τη νεολαία

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και όλη η δραστηριότητα που προηγήθηκε, αποτελούν πραγματικά «ανάσα» στις γειτονιές του Πειραιά, οι οποίες υποβαθμίζονται συνεχώς από την κυβερνητική πολιτική. Σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ψάχνεις με το «κιάλι» για να βρεις ελεύθερο χώρο, χώρους πρασίνου, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις ανοιχτές για το λαό και τη νεολαία της περιοχής, που δεν καλύπτουν ούτε κατ' ελάχιστο τις ανάγκες του κόσμου της περιοχής. Ενώ βρίσκεις «σε αφθονία» μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος, με τα «καζάνια του θανάτου» στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα, στην Ψυτάλλεια, σχέδια υποβάθμισης της Πειραϊκής, μέχρι και σχέδια για δημιουργία χωματερής κοντά σε σχολεία στο Πέραμα.

Το «αποπνικτικό» περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει η νεολαία της περιοχής, προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα που αντιμετωπίζει, στην ανασφάλεια, στην προσωρινή και κακοπληρωμένη δουλειά. Για όλα αυτά οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουμε πρωτοστατήσει να διαμορφωθούν εστίες αντίστασης όλα αυτά τα χρόνια.

Στοιχείο ενίσχυσης των διεκδικήσεων της νεολαίας της περιοχής αποτελεί και η επιλογή του χώρου όπου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ μας: Ο χώρος των «Λιπασμάτων» είναι ένας τεράστιος χώρος, 640 στρεμμάτων, που δίνεται βορά στις επιχειρήσεις, αντί να αξιοποιείται για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Απαιτούμε να αποδοθεί στον λαό της περιοχής και να γίνει ανάπλαση με βάση τις ανάγκες του.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
  • Παρασκευή 2 Ιούλη:

-- Στις 19.00 συναυλία με τους Groove aloud.

-- Στις 20.00 συζήτηση με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη: Μπίζνες για το κεφάλαιο, υποβάθμιση της ζωής για τον λαό και τη νεολαία. Το παράδειγμα του Πειραιά». Στο πάνελ συμμετέχουν: Ιωνας Παπανδρεόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, Ξάνθος Γερμανάκος, μαθητής της περιοχής και στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Στις 21.00 hip hop live με τους Retro, Ζωγράφο, Ghetto rock και Frank.

-- Στις 23.00 συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.

  • Σάββατο 3 Ιούλη:

-- Στις 19.00 συναυλία με τους over9000 και anima band.

-- Στις 20.30 πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 21.30 η Πολυξένη Καράκογλου παρουσιάζει το καινούργιο της άλμπουμ «Σημεία στίξης» και αφιερώνει μουσικό απόσπασμα του μελοποιημένου Ν. Καββαδία στο «Τραβέρσο» - Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά.

-- Στις 22.30 ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον Τσολιά εν δε Τσολιά Μπαντ!

-- Στις 23.30 στη σκηνή ο Δημήτρης Μυστακίδης, 15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα.

Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος του περιοδικού «κόκκινο Αερόστατο», άλλες εκθέσεις και αφιερώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ