Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η απολογία του κλέφτη έργων των Πικάσο και Μοντριάν

Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκε χτες ο 49χρονος κατηγορούμενος για την κλοπή δύο πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη. Ο καθ' ομολογίαν δράστης ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον ανακριτή για σήμερα το μεσημέρι, ώστε να προετοιμάσει την απολογία του.

Εως τώρα έχει δηλώσει ότι έκλεψε από το «πάθος του για την Τέχνη» τον πίνακα ζωγραφικής του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι», που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για την Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών. Επίσης αφαίρεσε τον πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Πιέτ Μοντριάν «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ», που φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος του κατηγορούμενου τόνισε πως ο εντολέας του, κατά δήλωσή του, «ποτέ δεν επιχείρησε να πουλήσει τους πίνακες, ούτε στο εξωτερικό ούτε στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί στον ανακριτή για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο.

Επίσης, άγνωστη είναι η τύχη ενός τρίτου έργου, με σχέδιο του 17ου αιώνα, το οποίο αποδίδεται στον Ιταλό Γουλιέλμο Κάτσια και κατά δήλωση του δράστη το κατέστρεψε ο ίδιος. Τέλος, οι ανακριτικές αρχές φαίνεται πως διερευνούν την πρότερη ζωή του κατηγορούμενου, που έκανε συχνά ταξίδια στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ