Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οξυμένα προβλήματα στην ποιότητα και την επάρκεια πόσιμου νερού στην Εύβοια

Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στην ποιότητα και την επάρκεια πόσιμου νερού, που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές της Εύβοιας, απαίτησαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Το γεγονός ότι πρόκειται ακόμα και για περιοχές με ορεινούς όγκους και σημαντικές δυνατότητες υδροδότησης, όπως η Δίρφυς και η Κύμη, καταρρίπτει εξαρχής τη δικαιολογία της λειψυδρίας και την ανάγκη εξοικονόμησης πόσιμου νερού. Προφάσεις που προέρχονται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες υιοθετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και σκοπό έχουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και την παραχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων», τονίζεται στην Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας.

Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που εντοπίζονται στις εξής περιοχές:

  • Στον οικισμό Πανόραμα, του Δημοτικού Διαμερίσματος Φύλλων του δήμου Χαλκιδέων, που από χρόνια βρίσκεται εντός σχεδίου, δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης. Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να χρυσοπληρώνουν ιδιώτη για «υπηρεσίες» ύδρευσης, πολύ περισσότερο που αυτός δεν διαθέτει «άδεια χρήσης ύδατος» και το νερό που διαχειρίζεται έχει πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποίησε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποδείχθηκε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση, λόγω ύπαρξης μικροβίων, βαρέων μετάλλων κ.λπ.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει στον οικισμό Πευκόδασος - Λιθοσωρός, με πολύ παλιό δίκτυο, που εκτός των άλλων οδηγεί και σε πολλές διακοπές στην παροχή.

  • Στην Καστέλλα του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, πολύ καιρό τώρα οι κάτοικοι μένουν για ώρες χωρίς νερό (αρκετές φορές και απροειδοποίητα). Η δημοτική αρχή, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, επικαλείται μονίμως κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όμως προβλήματα υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία στην περιοχή της Καστέλλας.

Αντίστοιχα, αρκετές περιοχές του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προβλήματα με την ύδρευση, μένοντας χωρίς νερό για ώρες ή και για μέρες, όπως τα Ψαχνά και η Ατταλη. Παράλληλα, στους κατοίκους υπάρχει έντονη ανησυχία για την ποιότητα του νερού που πίνουν.

  • Στην Κύμη, αλλά και σε χωριά της περιοχής, συχνά παρουσιάζονται πρόβλημα στην υδροδότηση, με κακής ποιότητας νερό, λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, μέρος του οποίου είναι με αμιαντοσωλήνες, καθώς και λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης (ΔΕΥΑ), με τους εργαζόμενους να μην προλαβαίνουν τις βλάβες και τη συντήρηση των αντλιοστασίων. Ορισμένες δε φορές το νερό είναι σε τόσο απαράδεκτη κατάσταση, που έχει προκαλέσει προβλήματα στο Νοσοκομείο Κύμης και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με κίνδυνο να σταματήσει η αιμοκάθαρση.

Προβλήματα υπάρχουν και στον Αγιο Γεώργιο Λιχάδας του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, στα Γιάλτρα, στην Ερέτρια και αλλού.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «η αιτία των προβλημάτων είναι η έλλειψη μεγάλων έργων υποδομής που να εξασφαλίζουν νερό ποιοτικό και επαρκές, καθώς κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση δεν έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού». Αντίθετα, όπως σημειώνει, «υπάρχει χρόνια και συνεχόμενη υποχρηματοδότηση, υλοποιείται η ανταποδοτικότητα, που σημαίνει να πληρώνουμε με τέλη ξανά υπηρεσίες και έργα, ενώ ταυτόχρονα νερό, βουνά και πηγές παραδίδονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξάνουν τα κέρδη τους».

«Το νερό είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα, και πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα και ποιότητα, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών με τέλη», τονίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ρωτούν την περιφερειακή αρχή Στερεάς «τι μέτρα προτίθεται να πάρει:

- Για την άμεση αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης με σύγχρονα υλικά, παίρνοντας υπόψη ότι σε αρκετές περιπτώσεις εντός πόλεων, χωριών και οικισμών υπάρχουν ακόμα σωλήνες αμιάντου.

- Για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε περιοχές όπου μέχρι τώρα δεν υπάρχει.

- Για τη στελέχωση και χρηματοδότηση των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Για την υλοποίηση έργων που θα δώσουν λύση σε χρόνια προβλήματα ποιότητας και επάρκειας νερού, όπως η ολοκλήρωση του ημιτελούς φράγματος στα Μανίκια, η δημιουργία λιμνοδεξαμενών κ.λπ.».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στο Φίλυρο(2019-07-10 00:00:00.0)
Ζητά να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα(2018-03-01 00:00:00.0)
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έθεσε σε κίνδυνο ζωές(2017-12-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα ύδρευσης(2010-07-17 00:00:00.0)
Ακατάλληλο νερό(2004-04-28 00:00:00.0)
Προβλήματα στο πόσιμο νερό(2000-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ