Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαχρονικό έργο των κυβερνήσεων

Ενα μεγάλο μέρος από όλες αυτές τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις έχουν γίνει ήδη στην Ελλάδα από τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ριζική μείωση των κύριων συντάξεων, σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μεταξύ άλλων το 2014 με νόμο της ΝΔ καταργήθηκε ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της επικουρικής ασφάλισης και μετέτρεψε το σύστημα από «καθορισμένων παροχών» σε σύστημα «καθορισμένων εισφορών».

Τις ανατροπές αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ τις ενέταξε ατόφιες στον νόμο Κατρούγκαλου και επιπλέον στο ΕΤΕΑΕΠ (τον φορέα που δίνει σήμερα την επικουρική και τα εφάπαξ), εφάρμοσε και τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος», που σημαίνει ότι οι συντάξεις δίνονται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται το Ταμείο, χωρίς να υπάρχει εγγύηση γι' αυτές. Συνολικότερα ο νόμος έφερε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους και μείωσε στο ελάχιστο την κρατική χρηματοδότηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να πουλάει σήμερα η ΝΔ ως «λύση» την ιδιωτικοποίηση. Και σήμερα όμως, πίσω από τα πυροτεχνήματα περί «πολιτικών Πινοσέτ», ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη στήριξη των Επαγγελματικών Ταμείων, που αποτελούν καραμπινάτη μορφή κεφαλαιοποίησης, ενώ τα στελέχη του πρωτοστάτησαν στη δημιουργία τους. Το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» άλλωστε, που ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει αποκλειστικά στη ΝΔ, είναι αυτό των «τριών πυλώνων», που η δική του κυβέρνηση προώθησε με τον νόμο του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και από σοσιαλδημοκρατικές και από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.

Τα μέτρα λοιπόν όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και ιδιαίτερα ο αντιασφαλιστικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, έστρωσαν το τραπέζι για να έρθει σήμερα το «κερασάκι» στην τούρτα της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών.

Επίσης, όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα στηρίζουν απόλυτα τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, για τον οποίο η «Αυγή» έγραφε: «Τώρα πια ακόμη και συντηρητικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να σταθεί χωρίς κοινωνικό διάλογο και εργασιακά δικαιώματα». Μια από τις περίφημες αρχές του ΕΠΚΔ είναι η Αρχή 15, που φέρει τον τίτλο «Εισόδημα για ηλικιωμένους και συντάξεις» και λέει: «Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί έχουν δικαίωμα σε σύνταξη ανάλογη προς τις συνεισφορές τους», καταργώντας και έτσι την κρατική υποχρέωση και ευθύνη για κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών παροχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ