Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τέσσερις άνθρωποι νεκροί και δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα

Στην επιφάνεια τα ελλιπή μέτρα δασοπροστασίας

Copyright 2021 The Associated

Περίπου 55.000 καμένα στρέμματα γης και τέσσερις νεκρούς άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην επαρχία Λεμεσού στην Κύπρο. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Τραγικό θάνατο βρήκαν τέσσερις μετανάστες Αιγύπτιοι εργάτες που δούλευαν σε καλλιέργειες ντομάτας σε χωράφια της περιοχής Οδού. Εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι, μερικές εκατοντάδες μέτρα από φορτηγάκι με το οποίο λέγεται ότι προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ οι φλόγες που πρωτοξεκίνησαν από την κοινότητα Αρακαπάς είχαν επεκταθεί στην περιοχή.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη τραγωδία του νησιού μετά την τουρκική εισβολή του 1974». Δεκάδες σπίτια σε 7 πληγείσες κοινότητες καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς, δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και επικοινωνιών, χάθηκαν χιλιάδες ζώα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση ένας 67χρονος ο οποίος φέρεται να έκαιγε χόρτα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι διερευνάται και η πιθανότητα εμπρησμού, κατηγορίες που ο ίδιος απορρίπτει.

Πάντως η καταστροφή έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το Τμήμα Δασών διαθέτει μόλις δύο μικρά αεροπλάνα, με το ένα εξ αυτών καθηλωμένο λόγω τεχνικού προβλήματος. Επίσης, πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής κατήγγειλαν ότι αν και τα τελευταία χρόνια είχε επανειλημμένα επισημανθεί η ανάγκη εφοδιασμού περισσότερων εναέριων μέσων - απαραίτητων και λόγω της μορφολογίας του εδάφους, αφού σε πολλές πυκνόφυτες περιοχές η πρόσβαση οχημάτων είναι πάρα πολύ δύσκολη - δεν υλοποιήθηκαν εξαγγελίες που είχαν γίνει.

Μεταξύ άλλων, βοήθεια με εναέρια μέσα πρόσφεραν οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου. Σημειωτέον, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα από τα δύο «Canadair» που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε βλάβη και αρχικά δεν αξιοποιήθηκε, αφού χρειάστηκε να φτάσει άλλο για να το αντικαταστήσει.

Ανακοίνωση της ΤΕ Κύπρου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κύπρου του ΚΚΕ ζήτησε να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά και τελικά έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Ακόμα, ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, με άμεση καταγραφή των ζημιών των περιουσιών αλλά και στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, με 100% αποζημίωση των κατοίκων που έχασαν το βιος τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ανάμεσα σε άλλα: «Η πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο και τα κέρδη του, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και αλλού, είναι που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Καλούμε τους εργαζόμενους στην Κύπρο να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς ο λαός δεν μπορεί σήμερα να αγωνιά για τα φυσικά φαινόμενα και να μετρά θύματα και καταστροφές. Είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και πάλη για να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης, αλλά και για να γίνουν έργα και υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών από τις φωτιές και τα άλλα φυσικά φαινόμενα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ