Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για τη διάσωση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για την ανάγκη διάσωσης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου (πρώην Teatro Giacomo Puccini), που εδώ και 15 χρόνια παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο, ενώ θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα ζωντανεύοντας τη ζωή της πόλης και προσφέροντας στον λαό της Ρόδου την ποιοτική ψυχαγωγία που στερείται.

Θυμίζουμε ότι το Θέατρο ανήκει στη δημοτική αρχή της Ρόδου. Ενώ από τα προηγούμενα χρόνια είχαν εκπονηθεί μελέτες για τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του Θεάτρου, εντούτοις με ευθύνη τόσο των δημοτικών αρχών όσο και των κυβερνήσεων (προηγούμενης και νυν) δεν έχει προχωρήσει καμία ενέργεια, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες.

Για τη σωτηρία του Θεάτρου έχουν συγκεντρωθεί κοντά στις 2.000 υπογραφές και με κείμενό τους απευθύνθηκαν και στο ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών). Στην απαντητική επιστολή του το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών επισημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα, «α) να εξεταστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου, β) να ληφθούν άμεσα μέτρα στερέωσης σε περιοχές που απειλούνται με κατάρρευση και γ) να συντηρηθούν τα σαθρά κυρίως επιχρίσματα ή επενδύσεις τοίχων, από εξειδικευμένο προσωπικό», μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Διαφορετικά, όπως αναφέρουν, «το θέατρο θα εξακολουθήσει να παραμένει κλειστό για πολλά χρόνια ακόμη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται έτι περαιτέρω η κατάστασή του και η πόλη της Ρόδου να μην έχει τη δυνατότητα χρήσης του εμβληματικού αυτού κτιρίου».

Για το ίδιο θέμα έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ρόδου, που ζήτησε από τη δημοτική αρχή «να ενημερώσει πρωτίστως τον ροδιακό λαό και το ΔΣ για τις μέχρι τώρα ενέργειες για την υλοποίηση των μελετών που προαπαιτούνται της χρηματοδότησης του έργου και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ