Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ακύρωσε τη σύμβαση JEDI, ύψους 10 δισ. δολαρίων, που είχε αναθέσει στη «Microsoft» το 2019 για την ανάπτυξη συστήματος αποθήκευσης δεδομένων στο διαδίκτυο (cloud). Τη σύμβαση αμφισβητούσε προσφεύγοντας και δικαστικά η εταιρεία «Amazon», καταγγέλλοντας και παρέμβαση του τέως Προέδρου Ντ. Τραμπ. Στην ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η σύμβαση «δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του», κυρίως «λόγω της εξέλιξης των απαιτήσεων» και της «προόδου» που έχει επιτευχθεί στον τομέα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV), παγιδευμένο με εκρηκτικά, καταρρίφθηκε από τους Αμερικανούς στον εναέριο χώρο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, χωρίς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός σύμφωνα με όσα μεταδίδουν πρακτορεία ειδήσεων. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τις αναφορές για νέα επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης όπου στρατωνίζονται αμερικανικές δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ.

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό αεροσκάφος «Antonov (An-26)» συνετρίβη χτες το πρωί στη ρωσική Απω Ανατολή (χερσόνησος Καμτσάτκα), 4 χλμ. από την κωμόπολη Παλάνα, στην οποία κατευθυνόταν. Κανείς από τους 28 επιβαίνοντες δεν επέζησε. Σύμφωνα με τις αρχές, το αεροσκάφος συνετρίβη σε βραχώδη πλαγιά καθώς ετοιμαζόταν να προσγειωθεί σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Μεταξύ των επιβατών περιλαμβανόταν και η δήμαρχος της πόλης Παλάνα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), καθώς ανέλαβε την ηγεσία της Πολιτικής Πλατφόρμας (PO), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Πολωνία, και δήλωσε ότι θέλει να εμπλακεί 100% «στις υποθέσεις της Πολωνίας». Μιλώντας στο συνέδριο της PO κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) ότι έθεσε την Πολωνία σε μια «επικίνδυνη κατάσταση», δημιουργώντας έριδες με τους εταίρους της στην ΕΕ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση απέτυχε να παρατείνει τον απαράδεκτο νόμο που απαγορεύει τη χορήγηση υπηκοότητας σε Παλαιστίνιους συζύγους Ισραηλινών Αράβων, αφού στη σχετική ψηφοφορία 59 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και άλλοι τόσοι κατά. Το μέτρο είχε τεθεί σε εφαρμογή ως «προσωρινός» νόμος το 2003, στην κορύφωση της δεύτερης «Ιντιφάντα», και έκτοτε ανανεωνόταν κάθε χρόνο. Στη χτεσινή ψηφοφορία το κόμμα του Νετανιάχου ψήφισε κατά της ανανέωσης, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι «η ανατροπή της κυβέρνησης είναι πιο σημαντική από αυτόν τον νόμο».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός απερχόμενος Πρόεδρος Χ. Ροχανί απολογήθηκε στους Ιρανούς για τις μεγάλες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του καύσωνα στη χώρα, οι οποίες οδήγησαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Οι αρχές απέδωσαν τα μπλακάουτ στη μεγάλη ζήτηση ρεύματος και στα προβλήματα στις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις από τα χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι αντιμετώπισαν και άλλα προβλήματα, όπως διακοπές υδροδότησης κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ