Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Στηρίζει έμπρακτα το αίτημα σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Να μονιμοποιήσει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων της πόλης, ζητά ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, επισημαίνοντας ότι «η μόρφωση και η υγεία των μαθητών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και δεν θα δεχτούμε παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, όπως ζητούν οι κυβερνήσεις».

Σε έκτακτη συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Πατρέων, στην εισήγησή του για το θέμα της αποδοχής από το Σώμα της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και της χορήγησης προσωρινής διαταγής για 80 σχολικές καθαρίστριες του δήμου Πατρέων, εξέφρασε τη στήριξη του δήμου στο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατέθεσε σχετικό σχέδιο απόφασης για να το εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι «η δημοτική αρχή, από το 2014 που ανέλαβε την ευθύνη διοίκησης του δήμου, μαζί με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων και τα σωματεία τους διεκδίκησε την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων, με πλήρες ωράριο, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Ολα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων με τη στήριξη και τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής, για να ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα. Στον δήμο λειτουργούν 264 σχολικές μονάδες, στις οποίες φοιτούν πάνω από 30.000 μαθητές. Οπως είπε ο Κ. Πελετίδης, πέρυσι, σε συνθήκες πανδημίας, εγκρίθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 177 σχολικές καθαρίστριες, εκ των οποίων 59 μερικής απασχόλησης. Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του δήμου για 190 θέσεις πλήρους απασχόλησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη, η δημοτική αρχή πήρε την πρωτοβουλία και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την έγκριση μετατροπής των 59 συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης για το σχολικό έτος 2020 - 2021. Για το ερχόμενο σχολικό έτος οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο την έγκριση 232 σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν με προκήρυξη.

Από τις σημερινές σχολικές καθαρίστριες, οι 80 κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου ζητούν να συνεχίσουν την εργασία τους μετά τη λήξη της σύμβασής τους (30/06/2021), με προσωρινή διαταγή μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας αγωγής τους, που συζητείται στις 11/10/2021. Σύμφωνα με το ψήφισμα που τέθηκε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, «ο δήμος Πατρέων (...) αποδέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 8/7/2021, αποδεχόμενοι παράλληλα τη συζήτηση αυτών στο Πρωτοδικείο Αθηνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ