Σάββατο 10 Ιούλη 2021 - Κυριακή 11 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σε ολόκληρο τον κόσμο «δυο κόσμοι» βρίσκονται σε σύγκρουση

«Είναι εδώ πέρα ένας κόσμος τόσο παράξενος που μες στην αφθονία κανείς πεθαίνει.

Στις συνοικίες

σαν άρρωστοι λυσσασμένοι λύκοι τριγυρνούνε οι άνθρωποι

κι οι αποθήκες είναι κλειδωμένες

γιομάτες στάρι. Είναι εδώ

ένας κόσμος τόσο παράξενος

που ενώ τα ψάρια πίνουνε καφέ

τα μωρά δε βρίσκουνε γάλα...

ΣΤΑΧΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΟΣΜΕ ΓΕΡΑΣΜΕΝΕ

ΣΟΥ 'ΝΑΙ ΓΡΑΦΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ».

Με αυτούς τους στίχους του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ εισάγεται ο επισκέπτης στην έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κατάσταση στην περιοχή.

Η έκθεση αποτυπώνει ότι σε ολόκληρο τον κόσμο «δυο κόσμοι» βρίσκονται σε σύγκρουση:

«Εκμετάλλευση, μετανάστευση, φτώχεια, καταπίεση, εντατικοποίηση της εργασίας, ανεργία, καταστολή, πόλεμοι και προσφυγιά, εκατομμύρια ζωές χαμένες μέσα στην πανδημία, καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο κόσμος μας που καθημερινά τσακίζεται στον βωμό του καπιταλιστικού συστήματος.

Κι από την άλλη πλευρά, ο κόσμος των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών, που παρασιτούν, ζουν μια ζωή μέσα στη χλιδή και τα κέρδη, καρπώνονται τον ιδρώτα και τον μόχθο του κόσμου μας».

Σε αυτό το πλαίσιο οξύνονται οι ανταγωνισμοί και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου. Από την Ουκρανία μέχρι την Παλαιστίνη, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Καυκάσου, αναδεικνύεται το πιο ωμό πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος, που δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στο όνομα του μέγιστου κέρδους.

Η έκθεση αναφέρεται στη στρατηγική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ενίσχυση της Κίνας που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αναλύεται και η όξυνση του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Είναι μύθος ότι η ελληνική αστική τάξη είναι απλά αμυνόμενη και όχι επιθετική», σημειώνεται στην έκθεση και τεκμηριώνεται με διαγράμματα, χάρτες και στοιχεία για την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της σε επιθετικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτή η πολιτική έχει τη σφραγίδα όλων των έως τώρα κυβερνήσεων και τη στήριξη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ».

Για να τονιστεί ότι: «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αστικών τάξεων Ελλάδα και Τουρκίας αναλόγως των καταστάσεων, διακρίνονται από τις επιδιώξεις συνεργασίας και του ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν σε τίποτα να επωφεληθούν από αυτές τις σχέσεις».

«Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός παλεύουν και θα νικήσουν», είναι το μήνυμα που περνά η κατακλείδα της έκθεσης, που κάνει αναφορά στις σχέσεις του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «τα δύο κόμματα παλεύουν για να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και στις δύο χώρες, ενάντια στις αστικές τάξεις και την εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για το απαραβίαστο των συνόρων, για την αποδέσμευσή τους από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που αποτελούν μόνιμη πηγή οδυνηρών συνεπειών σε βάρος των λαών». Και αντίστοιχη αναφορά γίνεται στις σχέσεις και τις κοινές δράσεις της ΚΝΕ και της ΚΝ Τουρκίας, που καταλήγει στην αισιοδοξία και τη σιγουριά ότι:

«Ο προλεταριακός διεθνισμός είναι η δύναμή μας!

Με δύναμη και από το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, συνεχίζουμε και θα νικήσουμε»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ