Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, το νεοσύστατο κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ) προηγούνταν οριακά του κόμματος GERB, του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ, με 23,91% έναντι 23,66%. Ο ηγέτης του ΙΤΝ, Σλ. Τριφόνοφ, δήλωσε ότι αν επικρατήσει το κόμμα του «δεν θα σχηματίσει συνασπισμό με άλλο κόμμα, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη να σχηματίσει το δικό του υπουργικό συμβούλιο», διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης για κυβέρνηση μειοψηφίας.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Το φιλο-ΕΕ κόμμα «Δράση και Αλληλεγγύη» (PAS), από το οποίο προέρχεται η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας 52% των ψήφων. Ακολούθησε με 27,2% ο Συνασπισμός Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών (BESC) του φιλορώσου πρώην Προέδρου Ιγκόρ Ντοντόν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μαστίζουν πάνω από 10 Πολιτείες των ΗΠΑ. Σε βόρεια Καλιφόρνια, Νεβάδα και Αριζόνα το θερμόμετρο έδειξε το Σαββατοκύριακο μεταξύ 47 και 53 βαθμών Κελσίου. Πέρα από τις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών της βόρειας Καλιφόρνιας και τις πυρκαγιές σε δεκάδες κτίρια, το Σάββατο στην Αριζόνα σκοτώθηκαν δύο πυροσβέστες όταν συνετρίβη μικρό αναγνωριστικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και επαρκών μέσων πυρόσβεσης εκτός των άλλων έθεσαν εκτός λειτουργίας νευραλγικές γραμμές ηλεκτροδότησης, όπως συνέβη την Κυριακή στο νότιο Ορεγκον, με αποτέλεσμα πολύωρες διακοπές ρεύματος σε συνθήκες καύσωνα.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αποφάσισε χτες την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού σε περιοχές της επαρχίας Κουαζούλου - Νατάλ, καθώς εντείνονται οι βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών και υποστηρικτών του πρώην Προέδρου της χώρας Τζ. Ζούμα, που διαμαρτύρονται για τη φυλάκισή του με ποινή 15 μηνών. Συγκρούσεις ξέσπασαν από την Παρασκευή και στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ επεκτάθηκαν στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές. Στη διάρκειά τους σκοτώθηκαν έξι άτομα. Την Κυριακή η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 220 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ