Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ»
Καταπάτηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία από τις ελληνικές αρχές

Οι ελληνικές αρχές κάνουν κατάχρηση εξουσίας για να καταπατήσουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία με το πρόσχημα της πανδημίας. Ετσι, χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, αναφέρεται σε έρευνα της «Διεθνούς Αμνηστίας», η οποία επικεντρώνει στα όσα συνέβησαν μεταξύ Νοέμβρη 2020, με την απαγόρευση των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, και Μάρτη 2021.

Η έκθεση περιγράφει ότι δεν τηρήθηκαν οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας στον περιορισμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, αλλά, όπως αναφέρεται, οι ελληνικές αρχές «δικαιολόγησαν τις καθολικές απαγορεύσεις διαμαρτυριών και άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων, επικαλούμενες την απειλή που συνιστά η πανδημία COVID-19. Κατά ειρωνικό τρόπο, στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτές τις απαγορεύσεις θέτοντας διαδηλωτές υπό κράτηση σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντάς τους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης».

«Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν σοκαριστικές τακτικές επιχειρώντας να εκφοβίσουν ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, συνδικαλιστές, μέλη πολιτικών κομμάτων, δικηγόρους και άλλα άτομα που συμμετείχαν ή καλούσαν σε συμμετοχή σε ειρηνικές διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, αφότου η χώρα εισήλθε στο δεύτερό της λοκντάουν. Πολλοί συνελήφθησαν, ποινικοποιήθηκαν και τους επιβλήθηκαν αδικαιολόγητα πρόστιμα, σε μια κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των αρχών», σημείωσε σχετικά ερευνήτρια της οργάνωσης.

Αναφορά γίνεται και στον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις και στα υπόλοιπα μέτρα που νομοθετήθηκαν αυτήν την περίοδο, με την οργάνωση να αναφέρει πως «περιορισμοί στις ειρηνικές διαμαρτυρίες κωδικοποιήθηκαν, επίσης, στη νομοθεσία στους μήνες που ακολούθησαν την έξοδο της Ελλάδας από το πρώτο λοκντάουν. Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων θεσπίστηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2020, οι οποίες επιτρέπουν την απαγόρευση και τη διάλυση ειρηνικών συναθροίσεων εάν οι οργανωτές δεν εκπληρώνουν υποχρεώσεις γνωστοποίησης των αρχών. Η νομοθεσία για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης σε διαδηλώσεις και η εφαρμογή της επίσης εγείρουν ανησυχίες, μεταξύ άλλων όσον αφορά το αποτρεπτικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η χρήση κάμερας σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Αυτές οι τροποποιήσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα διαρκέσουν πολύ πέρα από το τέλος της πανδημίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ