Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τετράωρη στάση σήμερα σε όλες τις βάρδιες

Οι μεταλλωρύχοι απαιτούν να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Με 4ωρη στάση εργασίας στις τρεις βάρδιες σήμερα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι στην πύλη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας απαντά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) στη νέα εργοδοτική επίθεση της πολυεθνικής «Edilmac», και απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του σωματείου. Τετράωρη στάση σε κάθε βάρδια στα μεταλλεία Ολυμπιάδας προκήρυξε και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις του ΣΕΜΛΑ. Παράλληλα, στις 10 π.μ. η ΟΜΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή και μέλους του ΔΣ της ΟΜΕ.

Θυμίζουμε ότι η πολυεθνική «Edilmac» δραστηριοποιείται εργολαβικά στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες που προσπαθεί να απολύσει τον πρόεδρο του ΣΕΜΛΑ, Νίκο Τζανετή (βλ. τη συνέντευξη), και να ξεμπερδεύει με το εμπόδιο που λέγεται σωματείο που εκφράζει την οργανωμένη αντεπίθεση των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς, με ακόμα χειρότερες συνθήκες και με πολύ λιγότερα μέτρα ασφαλείας. Η προηγούμενη απόλυσή του πάρθηκε πίσω μετά τις κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων και την καταδίκη που εκφράστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο από δεκάδες Σωματεία και Ομοσπονδίες. Τώρα τον απέλυσε με την απαράδεκτη πρόφαση της μη τήρησης των υποχρεώσεών του ως τεχνικού Ασφαλείας της εταιρείας, ενώ το Συνδικάτο και ο ίδιος παλεύουν καθημερινά για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας στο έργο, ενάντια στη δολοφονική λογική της εταιρείας, που βλέπει σαν κόστος οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «η απόλυση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή», καθώς «θεωρεί την απόλυση συνδικαλιστική δίωξη στο πλαίσιο του πρόσφατου αντεργατικού νομοθετήματος». Σημειώνει ότι «η εταιρεία έχει ως στόχο τη φίμωση των εργαζομένων της μέσω της προσπάθειας εκφοβισμού, που στοχεύει στον πρόεδρο του Συνδικάτου των εργαζομένων. Στον στόχο αυτό της εταιρείας αρωγός είναι το αντεργατικό νομοθέτημα που διευκολύνει την εκάστοτε εργοδοσία να εκκαθαρίζει το προσωπικό της από "ενοχλητικούς" εκπροσώπους των εργαζομένων». Τονίζει ακόμα ότι «η επίθεση στο ΣΕΜΛΑ είναι η αρχή της κλιμάκωσης της επίθεσης όχι μόνο σε όλους τους μεταλλωρύχους, αλλά συνολικά στην εργατική τάξη. Γι' αυτό και η απάντηση δεν θα είναι μόνο από το τοπικό σωματείο. Θα είναι από το σύνολο της εργατιάς».

Σημειώνεται ότι δεκάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις - Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία - που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο ΣΕΜΛΑ και καταγγέλλουν ότι η απόλυση του προέδρου του αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν και να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους. Απαιτούν δε εδώ και τώρα από την εργοδοσία της «Edilmac» να ανακαλέσει την απόλυσή του και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του Συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ