Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ανύπαρκτη η στήριξή τους σε περίπτωση ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος

Τα σοβαρά προβλήματα φέρνει στην επιφάνεια η περίπτωση καρκινοπαθούς φοροτεχνικού που δεν μπορεί να εργαστεί

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι σε περίπτωση που αρρωστήσουν και δεν μπορούν να εργαστούν φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια η περίπτωση φοροτεχνικού που διαγνώστηκε με καρκίνο και δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις του. Σημειώνεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι μένουν χωρίς εισόδημα αφού δεν μπορούν να εργαστούν και δεν δικαιούνται κάποιο επίδομα μέχρι να επανέλθουν στην εργασία τους. Ενώ για ορισμένα επαγγέλματα, όπως των φοροτεχνικών, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και για τους πελάτες τους, λόγω των προθεσμιών για συγκεκριμένες εργασίες - συναλλαγές με τις κρατικές υπηρεσίες.

Θυμίζουμε ότι το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα είχαν αναδείξει Ομοσπονδίες και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, με κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει στα μέσα Ιούνη στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας αναπλήρωση του εισοδήματος λόγω ασθένειας ή ατυχήματος από την 1η μέρα. Οπως κατήγγειλαν τότε μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι «δεν έχουν το "δικαίωμα" να αρρωστήσουν, αφού το ασφαλιστικό ταμείο δεν τους αποζημιώνει για τις μέρες που αδυνατούν να εργαστούν σε περίπτωση ασθενείας». Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, που ειδικά στον κλάδο των κατασκευών είναι σχετικά συχνό φαινόμενο, με την αποζημίωση να ξεκινά μετά από ένα μήνα απουσίας από την εργασία, και με προϋπόθεση να μην έχουν χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο. «Ο,τι αναρρωτική άδεια και να υπογράψει ο γιατρός, δεν έχει κανένα περιεχόμενο. Η ανάγκη για το μεροκάματο μας τραβάει στη δουλειά ακόμα και μισο-αποθεραπευμένους, ακόμα και αρρώστους...», τόνιζαν χαρακτηριστικά στην κινητοποίησή τους οι αυτοαπασχολούμενοι τον περασμένο Ιούνη.

Απαιτούν αναστολή δηλωτικών υποχρεώσεων

Στο μεταξύ, παρέμβαση για την περίπτωση του καρκινοπαθούς φοροτεχνικού έκανε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής», απαιτώντας μεταξύ άλλων και αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και αντίστοιχα της ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων, για όσο διάστημα κριθούν οι ασθενείς φοροτεχνικοί ανίκανοι για εργασία και τουλάχιστον δύο μήνες μετά από αυτό. Σημειώνεται ότι αυτό το αίτημα μεταφέρθηκε και στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), απαιτώντας να χορηγήσει στον ασθενή αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες του καθώς και αναστολή της εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση, ούτε όμως και καμιά ουσιαστική στήριξη από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου (ΠΟΦΕΕ και ΕΦΕΕΑ).

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», «πρόσφατα ένας συνάδελφός μας διαγνώστηκε με σοβαρή ασθένεια (καρκίνος) και ευρισκόμενος σε έκτακτη ανάγκη και ανωτέρα βία, απευθύνθηκε με αίτημά του καταρχάς στον διοικητή της ΑΑΔΕ (7/6/21), ως κατά νόμο αρμόδιο σύμφωνα με το άρθρο 61 Ν. 4174 να χορηγήσει αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες του καθώς και αναστολή της εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων, έως τις 31/12/2021 λόγω της φύσης της ασθένειας.

Ομως, ο διοικητής της ΑΑΔΕ αντί να απαντήσει, ως όφειλε, παρέπεμψε το αίτημα στις επιμέρους φορολογικές διευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δηλώνουν αναρμόδιες... Στον διοικητή της ΑΑΔΕ απεστάλη και εξώδικο προκειμένου να απαντήσει. Από τη μεριά του μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση δόθηκε».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αναδεικνύει και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που δεν στηρίζει το συγκεκριμένο αίτημα, παραπέμποντας σε «συμβουλές για ενδικοφανείς προσφυγές κ.λπ.».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί την κυβέρνηση «να επιλύσει άμεσα το θέμα της ασθένειας για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, οι οποίοι εξαναγκάζονται από τις συνθήκες που έχουν επιβληθεί στον κλάδο, όχι μόνο να δουλεύουν εκτός ανθρωπίνων ορίων, αλλά και με σοβαρές ασθένειες που μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Ανάλογα μέτρα πρέπει να παρθούν και για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι την τελευταία μέρα με σοβαρούς κινδύνους για τις ίδιες και τα παιδιά τους».

Επίσης, να δυναμώσει η διεκδίκηση για «καθιέρωση της ασθένειας των λογιστών με τη διαδικασία ιατρικής γνωμάτευσης από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ