Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΚΩΝ. ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ
«Δεκαπενταύγουστος»

«Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
«Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
Κατακαλόκαιρο στην Αθήνα. Η ζέστη έχει φτάσει στο απροχώρητο, η καθημερινότητα κάνει τη ζωή να μοιάζει αβάσταχτη. Ολοι αναζητούν τη φυγή, ψάχνουν ένα θαύμα, κάτι που θα αλλάξει τη ζωή τους. Στο κέντρο της πόλης, μια τριώροφη πολυκατοικία. Τρία διαμερίσματα, τρεις παράλληλες ιστορίες. Τρεις διαφορετικές απόψεις της καθημερινής ζωής. Ολοι έχουν ένα κοινό, προσεύχονται για ένα «θαύμα» που θα αλλάξει τη ζωή τους.

Ενας 17χρονος διαρρήκτης εισβάλλει στα άδεια διαμερίσματά τους, μαθαίνει τη σκοτεινή πλευρά τους, τις κρυφές επιθυμίες τους, παραβιάζει τα μυστικά τους...

Με την «Ακρη της πόλης» του Κ. Γιάνναρη άρχισε να διακρίνεται η διαφορετικότητα, το ανήσυχο βλέμμα του, η οργισμένη του διάθεση να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του ελληνικού κινηματογράφου.

Αφού τα καταφέρει, τώρα μεταμορφώνεται σε θαυματοποιό και ψάχνει να βρει τη χαμένη σημασία της πίστης και της ανάγκης για λύτρωση. Σκιαγραφεί χαρακτήρες με κρυφές επιθυμίες και ανεκπλήρωτους πόθους. Μια γυναίκα που θέλει να έχει ένα παιδί και δεν μπορεί. Μια μάνα, προσωποποίηση της απόλυτης θυσίας, ένας πατέρας στήριγμα της οικογένειας. Ολοι τόσο διαφορετικοί, αλλά και τόσο ίδιοι μεταξύ τους, ψάχνουν να βρουν την ελπίδα, να πιαστούν από κάπου για να βρουν τη λύτρωση.

Με τον «Δεκαπενταύγουστο» ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης βάζει τη σφραγίδα του σε μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων. Καταφέρνει να φτιάξει μια ταινία με τέλεια αισθητική, χωρίς να κουράζει και να φλυαρεί χωρίς λόγο. Είναι το ίδιο τρυφερός όσο είναι και σκληρός. Ετσι η ταινία του ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο μεταφυσικό. Ισως γιατί τα θαύματα που μας συμβαίνουν στη ζωή μας, πολλές φορές έρχονται με έναν πολύ σκληρό τρόπο. Πώς μπορεί το «θείο» να ανατρέψει την καθημερινότητά μας και να μας φέρει σε μια αλλαγή πάνω σ' αυτά που πιστεύουμε.

Αν δεν υπάρχει ελπίδα και πίστη στο μικρό «θεό» που κρύβουμε όλοι μέσα μας, σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.

Ελληνική παραγωγή 2001. Σενάριο - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Πρωταγωνιστούν: Ελένη Καστάνη, Ακύλας Καραζήσης, Αμαλία Μουτούση, Αιμίλιος Χειλάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Κοτσιανίδης, Στάθης Παπαδόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ