Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Αβέβαιο το μέλλον για χιλιάδες πυρόπληκτους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους, τις αναδασώσεις και τους ρητινοπαραγωγούς παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι όπως και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έτσι και τώρα, οι πυρόπληκτοι αφήνονται στο έλεος της καταστροφής.

Τα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» είναι για άλλη μια φορά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων, που μόνο η αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν σ' αυτήν τη δύσκολη φάση, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί απ' αυτούς δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, σχετικά με τις πρώτες αποζημιώσεις, τα ποσά που δίνονταν μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις ως πρώτη ενίσχυση, ύψους 600 ευρώ, ενσωματώθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που ανοίγει αύριο, Τετάρτη 18 Αυγούστου, «προκειμένου να πάρουν άμεσα τα χρήματα των ενισχύσεων, μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης ότι έχουν υποστεί ζημιά. Τα πρώτα χρήματα μπαίνουν αυτόματα με τη δήλωση και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αυτοψιών, θα γίνει και η πλήρης καταβολή των ενισχύσεων, που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, αναλόγως των καταστροφών και αν γίνεται λόγος για κατοικία η επιχείρηση».

Βέβαια, είναι γνωστό ότι ακόμα και σήμερα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν δοθεί σε πληγέντες από τον «Ιανό» το 2017, κάτι που επισημάνθηκε στη συζήτηση, με τον Στ. Πέτσα να αναφέρει απλά ότι από τον «Ιανό» και μετά «έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και τα χρήματα πιστώνονται μέσα σε τέσσερις μήνες»...

Ερωτηθείς για την εμπλοκή ιδιωτών στη διαδικασία αποκατάστασης, ο κ. Πέτσας είπε πως «είναι άλλο πράγμα ο ιδιώτης που αναλαμβάνει κάτι και μπορεί να αναθέσει τη μελέτη όπου θέλει και άλλο η διαδικασία που έκανε η κυβέρνηση και προχτές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μείωση της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα δράσεις». Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αφενός μεν μεγάλο μέρος πληγέντων πέφτει στα νύχια των τραπεζιτών με τα δάνεια για ανακατασκευή των σπιτιών ή των μικρών επιχειρήσεων, ενώ οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση και έκδοση εγγράφων για τις μελέτες οδηγεί σε ιδιωτικά γραφεία ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία.

Στους πυρόπληκτους υπάρχει ο φόβος ότι ακόμα κι αυτά τα μέτρα μπορεί να μείνουν στα χαρτιά όσο εξειδικεύεται η εφαρμογή τους, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Οτι πιθανή καθυστέρηση στην υλοποίησή τους θα τα καταστήσει δώρον άδωρον, ή ότι θα υπάρξουν «κόφτες» και αποκλεισμοί όταν τα φώτα σβήσουν. Υπάρχει άλλωστε πικρή σχετική εμπειρία από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μετά από ανάλογες μεγάλες καταστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ