Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Αυξάνονται σταθερά οι κινεζικές εξαγωγές στην ΕΕ

...«απειλώντας» ακόμη και εξελιγμένα βιομηχανικά γερμανικά προϊόντα που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά

Chinatopix

Την πίεση της Κίνας νιώθει πλέον η Γερμανία και όσον αφορά τις εξαγωγές στην ΕΕ, όπου τα γερμανικά προϊόντα κυριαρχούν. Τα τελευταία χρόνια, τα κινεζικά προϊόντα ανταγωνίζονται ολοένα και περισσότερο τα γερμανικά στην ευρωενωσιακή αγορά, «απειλώντας» μάλιστα εξελιγμένα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βιομηχανία και την οικονομία της Γερμανίας στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Αναλύσεις στον γερμανικό Τύπο αναφέρουν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η γερμανική βιομηχανία μπορούσε να παρακολουθεί σχετικά «ήρεμα» τη ραγδαία άνοδο της Κίνας στην πορεία της να γίνει το κορυφαίο εξαγωγικό κράτος στον κόσμο. Αρχικά, τα σημαντικότερα βιομηχανικά προϊόντα της Γερμανίας, όπως αυτοκίνητα και σύγχρονα μηχανήματα, δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου από τον κινεζικό ανταγωνισμό. Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ιαπωνία έχασαν σημαντικά μερίδια της παγκόσμιας αγοράς, οι γερμανικές εταιρείες μπόρεσαν να διατηρήσουν τη θέση τους ή και επωφελήθηκαν από την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών της Κίνας, καθώς προμήθευαν εξοπλισμό υψηλής ποιότητας και προκαταρκτικά προϊόντα για τις κινεζικές εξαγωγές.

Αλλά αυτή η κατάσταση τείνει να αλλάζει. «Ανησυχούμε ότι ίσως θα έχουμε τη μοίρα άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ιταλίας ή της Ιαπωνίας», δήλωσε στο ntv ο Γίργκεν Ματες, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), που εξέτασε την εξέλιξη των γερμανικών και κινεζικών εξαγωγών και διαπίστωσε: «Η Κίνα γίνεται όλο και πιο παρούσα στην εγχώρια αγορά μας και μας ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο, επίσης στους τομείς στους οποίους η γερμανική οικονομία είναι πραγματικά ισχυρή».

Ετσι, το διάστημα 2000 - 2019, το ποσοστό των γερμανικών προϊόντων που εξάγονται στην ΕΕ μειώθηκε ελαφρώς, ενώ το ποσοστό των κινεζικών εξαγωγών στην ΕΕ έχει σημαντική αυξητική τάση, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

Το 2000 οι γερμανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αποτελούσαν το 14% και οι κινεζικές μόνο το 2,7%.

Το 2019, όμως, το ποσοστό των εισαγόμενων από την Κίνα προϊόντων στην ΕΕ σχεδόν τριπλασιάστηκε (7,6%), ενώ της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμο (μόλις 13,8%).

Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στα εξελιγμένα βιομηχανικά προϊόντα, αναφέρει το Ινστιτούτο, όπως φαρμακευτικά, χημικά και μεταλλικά προϊόντα, ηλεκτρικές συσκευές, βιντεοκάμερες, μηχανές και αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων. Το 2000, τα γερμανικά προϊόντα αυτών των κατηγοριών αντιπροσώπευαν το 17,5% των εξαγωγών προς την ΕΕ, το 2005 έφτασαν στο μέγιστο ποσοστό τους (19%), ενώ το 2019 αποτελούσαν το 17%. Το ποσοστό των ομοειδών κινεζικών προϊόντων όμως αυξανόταν συνεχώς από το 2000 (2,6%) έως το 2019, οπότε και έφτασε στο 9,7%.

Η Κίνα εστιάζει σαφώς στα εξελιγμένα βιομηχανικά προϊόντα και από το σύνολο των προϊόντων που εξάγει στην ΕΕ το ποσοστό τους αυξήθηκε από 50,7% το 2000 σε 68,2% το 2019 (65,5% για τα γερμανικά).

Στο μεταξύ, τον Ιούλη οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Κίνα υποχώρησαν για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, κατά 3,9% σε σχέση με τον περσινό Ιούλη, στα 8,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Πρόκειται για την πρώτη πτώση των εξαγωγών στην Κίνα - τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Γερμανίας εκτός της ΕΕ - από τον Αύγουστο του 2020 και για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάη του 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ