Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Μεγάλες οι πληγές για αγροτοκτηνοτρόφους στη Λακωνία και άλλες περιοχές

H περιοχή της Λακωνίας, όπως και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές του Αυγούστου, τις συνέπειες των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι με δεδομένα και τα ψίχουλα που ανακοινώθηκαν ως «κρατική αρωγή» με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψηφίστηκε στις 31/8 στη Βουλή.

Ειδικά στον δήμο της Ανατολικής Μάνης και τη Δημοτική Ενότητα του Γυθείου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από την Περιφέρεια στις 27/8, η καταστροφή της παραγωγής του ελαιόλαδου και της ελιάς Καλαμών εκτιμάται σε 70%, ζήτημα που δεν αφορά μόνο την τρέχουσα χρονιά, αλλά τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια, μέχρι οι παραγωγοί να ξαναπάρουν καρπό. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 ελαιόδεντρα έχουν πληγεί.

Ταυτόχρονα, ένα ανεκτίμητης αξίας οικοσύστημα από έλατα, πουρνάρια, καστανιές, ρείκια, κουμαριές, θυμάρια, φασκόμηλα καταστράφηκε. 10.000 περίπου μελίσσια επίσης έχουν πληγεί, πέρα από τα άμεσα κατεστραμμένα. Οξυμένο είναι το πρόβλημα και γι' αυτά που δεν θα έχουν τι να τρυγήσουν, από το πλήρως κατεστραμμένο περιβάλλον. Τεράστια είναι και η ζημιά στην κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα και βοοειδή) καθώς τεράστια βοσκοτόπια έχουν γίνει στάχτη. Υπολογίζεται ότι βρήκαν το θάνατο 1.056 αιγοειδή, 239 πρόβατα, 19 βοοειδή και 1.457 μελισσοσμήνη. Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ζημιές σε εργαλεία δουλειάς των αγροτών, μηχανήματα, αποθήκες, αποθηκευμένες ζωοτροφές κ.ά.

Με δεδομένο ότι και σε αυτήν την περιοχή, υπάρχει πολύς κατακερματισμένος κλήρος αλλά και «κόφτες» που ενεργοποίησε η ΠΝΠ της κυβέρνησης, πολλοί μικροί παραγωγοί θα πάρουν ελάχιστα ποσά, ποσά που θα είναι ακόμα μικρότερα για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ζημιές υπάρχουν επίσης σε σπίτια (23 ακατοίκητα - κόκκινα και 77 προσωρινά με κατοικήσιμα - κίτρινα) και σε αποθήκες 45 κόκκινες και 18 κίτρινες).

Σημαντικές ζημιές καταγράφονται έως τώρα και στη Μεσσηνία ειδικά στους δήμους Οιχαλίας και Πύλου - Νέστορος, όπου υπάρχουν ζημιές σε κατοικίες (3 κόκκινες και 20 κίτρινες) και σε αποθήκες (5 κόκκινες και 12 κίτρινες). Υπολογίζεται ότι πάνω από 23.500 στρέμματα γης κάηκαν, η πλειοψηφία από τα οποία ήταν με ελαιόδεντρα, ενώ πλήγηκε και η παραγωγή σταφίδας και τμήμα δασικών εκτάσεων. Τα αιγοπρόβατα που επηρεάζονται από τα καμένα βοσκοτόπια και χρήζουν βοήθειας με ζωοτροφές είναι γύρω στα 4.100. Ταυτόχρονα, απαιτούνται σημαντικά κονδύλια για την αποκατάσταση υποδομών, του επαρχιακού οδικού δικτύου και για αντιπλημμυρικά έργα.

Επίσης στην Αρκαδία, και τους δήμους Γορτυνίας και Μεγαλόπολης, προβλήματα υπάρχουν με καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο (αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη) με εκατοντάδες νεκρά ζώα, και πολύ περισσότερα που έχουν ανάγκη από ζωοτροφές, αφού χιλιάδες στρέμματα με βοσκοτόπια έχουν καταστραφεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ