Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Κόβει» από τις ανάγκες του λαού και «ράβει» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Οι βασικοί άξονες παρουσιάστηκαν χτες από τον επικεφαλής της «επιτροπής ανασυγκρότησης» σε εκδήλωση στη Λίμνη Εύβοιας

Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων και του λαού της βόρειας Εύβοιας, αλλά απόλυτα εναρμονισμένο με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να μετατρέψει την καταστροφή σε «ευκαιρία» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι το σχέδιο της «επιτροπής ανασυγκρότησης» που διόρισε η κυβέρνηση για τη βόρεια Εύβοια με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Το γενικό πλαίσιο του «σχεδίου ανασυγκρότησης» παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και ο δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού, στη Λίμνη Εύβοιας.

Επιβεβαιώθηκε και από αυτήν τη σύσκεψη ότι η επιτροπή και τα σχέδιά της αποτελούν συμπλήρωμα και συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αποζημιώσεις και τα άλλα μέτρα δήθεν «στήριξης» των πυρόπληκτων, που δεν διαμορφώνουν καμία προϋπόθεση για να μπορέσει ο λαός της περιοχής να συνεχίσει να ζει και να δουλεύει στον τόπο του.

Μέσα από τις τοποθετήσεις του Στ. Μπένου, κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης αποδείχθηκε ότι η ΠΝΠ «κόβει» από τις ανάγκες και τα αιτήματα του λαού και η «επιτροπή ανασυγκρότησης» «ράβει» για τις ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων της «πράσινης ανάπτυξης», του Τουρισμού, της ψηφιακής οικονομίας, του κατασκευαστικού κλάδου.

Οσο κι αν προσπάθησε ο επικεφαλής της επιτροπής με «χτυπήματα στην πλάτη», γαλιφιές και καλοπιάσματα να παραπλανήσει τους πυρόπληκτους και τον λαό ότι τα κυβερνητικά σχέδια έχουν «ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» και απευθύνονται σε όλους, δεν κατάφερε να κρύψει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια βρίσκονται ακόμα μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, σαν αυτά που έχουν ήδη αναλάβει «εθελοντικά» και «αφιλοκερδώς» να εκπονήσουν τις μελέτες του «ολιστικού σχεδίου», με «βιτρίνα» διάφορα μελετητικά γραφεία, ΜΚΟ, ιδρύματα και οργανισμούς.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος. Συμμετείχαν επίσης και πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των φορέων και της συντονιστικής των Επιτροπών Αγώνα, που κατέθεσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη Στροφυλιά.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Ο Στ. Μπένος έκανε λόγο για παρεμβάσεις με «ολιστικό» και «ανθρωποκεντρικό» χαρακτήρα, με βάση «την εμπειρία από την ΕΕ και τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ)». Εθεσε ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση του λαού της περιοχής σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και για «τυράκι στη φάκα» μίλησε για «διασφαλισμένους πόρους και χωρίς εξαρτήσεις», αν και ενημέρωσε ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 80 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της επιτροπής προανήγγειλε τρεις φάσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού, για να καλλιεργήσει προσμονή και προσδοκίες, ειδικά όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τις πυρκαγιές. Η πρώτη φάση, είπε, αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις και τις αποζημιώσεις, η δεύτερη φάση είναι διετής - μεταβατική, για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και αποκατάστασης των πυρόπληκτων, ενώ μετά θα ξεκινήσει η οριστική αποκατάσταση.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην εκδήλωση επιβεβαίωσαν στις τοποθετήσεις τους την πλήρη συναίνεση στον σχεδιασμό της «επιτροπής ανασυγκρότησης» και ευχήθηκαν να πετύχει η προσπάθειά της, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσαρέσκειά τους για το ότι δεν εξασφαλίστηκε εκ των προτέρων η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στη στελέχωση της επιτροπής και στο σχέδιο που παρουσίασε, με τον Μ. Χατζηγιαννάκη να δηλώνει «φανατικός υποστηρικτής» των «αναπτυξιακών» προγραμμάτων.

«Το μέλλον μας περνάει από το ψήφισμα της Στροφυλιάς»

«Το μόνο σχέδιο για να μείνουμε στον τόπο μας και που υπηρετεί τις ανάγκες μας είναι το ψήφισμα με τα αιτήματα που ενέκρινε ο λαός της περιοχής στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, το οποίο εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη. Κατήγγειλε για άλλη μια φορά ότι με την ΠΝΠ η κυβέρνηση δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, εξαιρεί πληγέντες από τις αποζημιώσεις, δεν εξασφαλίζει το χαμένο εισόδημα.

«'Η καταργείται το νομοθετικό πλαίσιο ή αυτό είναι μία φιέστα, ότι εσείς κάτι κάνατε και εμείς κάτι πήραμε», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Γεωργαντζής, τονίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη για άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. «Πληρώσαμε τις φωτιές, θα πληρώσουμε και τις πλημμύρες», επεσήμανε και ανέφερε αντίστοιχα παραδείγματα στην Εύβοια, όπως με τη φωτιά στο Κοντοδεσπότι και τις πλημμύρες στα Ψαχνά.

Είπε επίσης ότι «με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης και τα σχέδια της "επιτροπής ανασυγκρότησης", όσοι μείνουν στην περιοχή θα γίνουμε σκλάβοι των επιχειρηματικών ομίλων και των ανάδοχων».

«Οση ώρα παρακολουθώ, δεν κατάλαβα γιατί μαζευτήκαμε εδώ. Περίμενα απαντήσεις στο πλαίσιο των αιτημάτων που περιέχονται στο ψήφισμα το οποίο ενέκριναν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και απαντά στο κύριο ερώτημα, αν θα μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Περίμενα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», τόνισε από την πλευρά του ο Στάθης Λιαγκάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Αναφέρθηκε στην καταγραφή των ζημιών και σημείωσε ότι «σπίτια που αρχικά έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα" μετατρέπονται σε "κίτρινα", οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα μαντριά τους δεν μπορούν να τα ξαναχτίσουν, η ΠΝΠ ακυρώνει το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον μας περνάει μέσα από το ψήφισμα της Στροφυλιάς».

«Το πλαίσιο των αιτημάτων της Στροφυλιάς φτιάχτηκε μέσα στις φλόγες και δίνει απάντηση στην απαίτηση του λαού της βόρειας Εύβοιας να συνεχίσει να ζει στον τόπο του», τόνισε και ο Νίκος Γεραλής, μέλος της Συντονιστικής των Επιτροπών Αγώνα Πυρόπληκτων.«Το να μείνουμε στον τόπο μας δεν είναι όνειρο για μας, είναι απαίτηση. Το οφείλουμε στους προγόνους μας και στους ηλικιωμένους που έκλαιγαν βλέποντας την περιοχή να καίγεται, το οφείλουμε στα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Στο γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι της περιοχής δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση ή στήριξη για την τεράστια καταστροφή αναφέρθηκε ο Στάθης Αλμπάνης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ιστιαίας. Πρόσθεσε ότι μέχρι την άνοιξη πάνω από τα μισά μελισσοσμήνη της βόρειας Εύβοιας θα έχουν χαθεί αν δεν υπάρξει άμεση στήριξη, ενώ επεσήμανε την τεράστια συμβολή και σημασία της μέλισσας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αναγέννηση του δάσους.

Τον λόγο πήραν και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για την τραγική κατάσταση που βιώνουν, χαρακτηρίζοντας ντροπή την υποτίμηση των ζημιών, ιδιαίτερα στα καμένα σπίτια, καθώς και την έλλειψη μέτρων στήριξης στους κατεστραμμένους αγρότες, κτηνοτρόφους και βιοπαλαιστές επαγγελματίες.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά κατοίκου ο οποίος, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά σχέδια «ανασυγκρότησης» και την έλλειψη μέτρων πραγματικής στήριξης του λαού, σημείωσε ότι θυμίζουν «πλοίο έτοιμο να φουντάρει, και εμείς αντί να το επισκευάσουμε μιλάμε για το πώς θα πάει για το επόμενο μπάρκο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ