Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να αποζημιωθούν οι σεισμόπληκτοι και να αποκατασταθούν οι κατοικίες τους

Να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση, καθώς και αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους για το 100% των ζημιών σε α' και β΄ κατοικία, αποθήκες και καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή - ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας σε Επερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός της 3ης Μάρτη άφησε μεγάλες πληγές και στα χωριά Πλατανούλια και Δένδρα του δήμου Τυρνάβου, οι οποίες εξακολουθούν να βασανίζουν τους κατοίκους τους, 6 μήνες μετά τον σεισμό.

Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «από τους μέχρι τώρα ελέγχους που έγιναν, 6 σπίτια στα Πλατανούλια και 1 στα Δένδρα χαρακτηρίστηκαν "κόκκινα", όπως και 3 αποθήκες. Αλλα 45 σπίτια έχουν χαρακτηρισθεί "κίτρινα", τα περισσότερα από τα οποία είναι δομημένα με ευτελή υλικά (πλινθόκτιστα) και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για αρκετά απ' αυτά αν είναι "κίτρινα", αφού δεν μπορούν ουσιαστικά να κατοικηθούν και θα έπρεπε να χαρακτηριστούν "κόκκινα". Οι πληγέντες ανησυχούν για το πώς θα επισκευαστούν τα πλινθόκτιστα "κίτρινα" σπίτια και με τι είδους υλικά, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία αντισεισμική αντοχή τους.

Μέχρι τώρα δεν έχει κατεδαφιστεί κανένα σπίτι και καμία αποθήκη απ' αυτά που χαρακτηρίστηκαν "κόκκινα", ούτε έχουν απομακρυνθεί τα μπάζα.

Σε πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών με ζημιές δεν έχει δοθεί ακόμα το υποτιθέμενο άμεσο έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ, και σε κανέναν δεν έχει δοθεί το επίδομα για επιδιορθώσεις σπιτιών και για τις ζημιές στην οικοσκευή. Ορισμένοι ιδιοκτήτες, που το σπίτι τους που έπαθε ζημιά δεν αποτελεί α' κατοικία, έχουν αποκλειστεί εντελώς από κάθε επίδομα και αποζημίωση.

Σοβαρές ζημιές έχουν τα σχολεία των Πλατανουλίων και Δένδρων, οι οποίες τα καθιστούν ακατάλληλα. Η μεταστέγαση των μαθητών στο σχολείο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο δεν μπορεί να είναι παρά μια προσωρινή λύση.

Επείγει η ανέγερση των νέων σχολείων σε Πλατανούλια και Δένδρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πέρα από τις πληγές που άφησε ο σεισμός, οι αγρότες των Πλατανουλίων, Δένδρων και Αγίας Σοφίας υπέστησαν και φέτος πολύ μεγάλες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειές τους (ιδιαίτερα στα βιομηχανικά αχλάδια) από τον παγετό και τον καύσωνα, με αποτέλεσμα άλλοι να έχουν πολύ μειωμένο εισόδημα και άλλοι καθόλου, ενώ αρκετοί έχουν πάθει ζημιά και στο δενδροκομικό κεφάλαιο, που σημαίνει ότι δεν θα πάρουν παραγωγή και για επόμενες χρονιές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ