Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να εξασφαλιστούν η εργασία και η ολόπλευρη οικονομική στήριξη των μουσικών της Κρήτης
  • Χωρίς δουλειά και με κομμένο από τον Ιούνη το επίδομα εκατοντάδες μουσικοί στο νησί
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με θέμα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καθολική στήριξη - επιβίωση των μουσικών και dj στην Κρήτη, λόγω και των ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν στο νησί και επιδείνωσαν τη θέση των συγκεκριμένων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα προβλήματα των μουσικών που προϋπήρχαν επιδεινώθηκαν στο έπακρο μέσα στην πανδημία, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι από τον Ιούνη η κυβέρνηση σταμάτησε την παροχή των επιδομάτων, με τη δικαιολογία ότι θα μπορούσαν να εργαστούν. Επεσήμανε ότι η πραγματικότητα έδειξε άλλα, «Ειδικά στην Κρήτη, που η δουλειά τους είναι συνυφασμένη και εξαρτημένη από τον Τουρισμό, έχουν μετρήσει πολύ λίγα μεροκάματα», λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ και η πρόσφατη άρση τους σε Χανιά και Ρέθυμνο - είναι ακόμα σε ισχύ στο Ηράκλειο - δεν αμβλύνει τα προβλήματα επιβίωσης που προκύπτουν, ενώ η τουριστική σεζόν βαίνει προς ολοκλήρωση και οι μουσικοί στο σύνολό τους δεν γνωρίζουν πότε θα ξαναδούν μεροκάματο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλιστούν η εργασία των μουσικών, με τα αντίστοιχα υγειονομικά μέτρα προστασίας, και η ολόπλευρη οικονομική στήριξή τους από τον μήνα Ιούνιο και για όλο το διάστημα που το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όσους μουσικούς εντάχθηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών και μετά τις 10 Γενάρη. Να εξασφαλιστούν η καθολική εφαρμογή του εποχικού επιδόματος για όλους και για όσους δεν έλαβαν επίδομα ή δεν βρέθηκαν σε αναστολή, η παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο, και η προστασία της πρώτης τους κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγου απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους μουσικούς της Κρήτης. Ανέφερε δε ότι προωθείται ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν καταστήματα σε Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες δεν επιτρέπεται η παροχή μουσικών υπηρεσιών, ή όπου υπάρχει περιορισμός ωραρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργαζομένων για όσο διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή.

Ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του επεσήμανε ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, γιατί αρνείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, ανάγοντας τα πάντα στους εμβολιασμούς και στην ατομική ευθύνη. «Φορτώνει τις δικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων και αρκείται σε περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της μουσικής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και διασκέδασης», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει μέτρα οικονομικής στήριξης για να μπορέσουν να ζήσουν οι επαγγελματίες μουσικοί και dj.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ