Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια με επίκεντρο το λιμάνι

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης πάει χέρι χέρι με το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την αντίθεσή τους στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων για το λιμάνι του Πειραιά διατράνωσαν με τη χτεσινή συγκέντρωσή τους στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι, και την πορεία τους στα γραφεία του ΟΛΠ εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κινητοποίησης από εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικούς φορείς και το Εργατικό Κέντρο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ν. Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η συμφωνία παραχώρησης επιπλέον 16% του ΟΛΠ στην COSCO «είναι το επιστέγασμα της πολιτικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση" και την ιδιωτικοποίηση των λιμένων. Είναι η φυσική συνέχεια της απαράδεκτης σύμβασης παραχώρησης που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με την COSCO, παραχωρώντας το 51% του ΟΛΠ».

Μιλώντας για το επενδυτικό σχέδιο του μονοπωλιακού ομίλου, ο πρόεδρος του ΕΚ ανέδειξε ότι πάει χέρι χέρι με την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. «Καμία σύμβαση ανάμεσα στο κράτος και την COSCO δεν μπορεί να είναι φιλική προς τους εργαζόμενους και να προστατεύει τα δικαιώματά τους. Και αυτό γιατί το κριτήριο στη λειτουργία του λιμανιού ήταν και παραμένει η κερδοφορία των ομίλων και των εφοπλιστών».

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι σωματείων από κλάδους και χώρους δουλειάς που σχετίζονται με το λιμάνι.

Ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, σημείωσε ότι στη Ζώνη οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους τι σημαίνουν οι ανταγωνισμοί των πολυεθνικών. Ακόμα και τώρα που προχωράει η ανάπτυξη, όπως λένε, οι εργαζόμενοι πιέζονται για περισσότερη δουλειά με λιγότερα δικαιώματα. «Λιμάνι και ναυπηγεία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού είναι το σωστό αίτημα, είναι η μόνη λύση που μπορούμε να απαιτήσουμε», επισήμανε.

Ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του ΕΝΕΔΕΠ (εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO), σημείωσε ότι η περαιτέρω παραχώρηση δίνει αέρα στα πανιά του κινεζικού μονοπωλίου, επιβραβεύει την αξιοποίηση του μοντέλου των εργολαβιών, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν κόντρα βάρδιες, 12ωρα χωρίς ξεκούραση.

Ο Γιώργος Γώγος, γραμματέας της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια και πρόσθεσε ότι οι λιμενεργάτες εδώ και χρόνια μιλούν για τους κινδύνους των ιδιωτικοποιήσεων. Μίλησε τέλος η Μαρία Ζαχαρία, γραμματέας του ΕΚ Πειραιά.

Ακολούθησε η πορεία από την πλατεία στα γραφεία του ΟΛΠ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα στους δρόμους της πόλης όπως «ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ακούστε το καλά, το master plan της COSCO θα μείνει στα χαρτιά» και «Στου λαού την πλάτη κάνουνε δουλειές - COSCO, κυβερνήσεις και εφοπλιστές».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Πειραιά, Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα. Ο Χρ. Κατσώτης εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των μαζικών φορέων, των εργατικών συνδικάτων και άλλων φορέων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ