Σάββατο 2 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 3 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD» - ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Εκεί που ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τα συνδικάτα δείχνει τη δύναμή του

Σημαντικές επιτυχίες, που αφορούν όλους τους εργαζόμενους, αποτελούν η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου στην «e-food» και η υπογραφή ΣΣΕ στη Ζώνη

Ο μεγάλος αγώνας που έδωσαν οι εργαζόμενοι διανομείς της «e-food» και οδήγησε σε μια σημαντική κατάκτηση, αφού πάνω από 2.000 «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι γίνονται αορίστου χρόνου, έδωσε θάρρος και κουράγιο σε όλη την εργατική τάξη. Οι συγκλονιστικές εικόνες με τα χιλιάδες μηχανάκια να διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα και το κύμα αλληλεγγύης που σηκώθηκε από όλο τον λαό, που στο πρόσωπο των διανομέων είδε τα δικά του βάσανα και στη νίκη τους τις δικές του ελπίδες, σίγουρα αφήνουν πολύτιμη παρακαταθήκη. Ο αγώνας τους ήρθε σε σύγκρουση με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, επέβαλε δε μορφές πάλης που ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη επεδίωξε να «καταργήσει», όπως η απόφαση για απεργία μέσα από μαζική Γενική Συνελεύση στον δρόμο του αγώνα, και όχι με ...ηλεκτρονικά κλικ από τον καναπέ. Εδειξε τη δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα μέσα από τα συνδικάτα, τι μπορούν να καταφέρουν οι εργαζόμενοι με την οργάνωση από τα κάτω, χωρίς να περιμένουν «σωτήρες» από τα πάνω.

Η μεγάλη μάχη που έδωσαν οι ντελιβεράδες ήρθε λίγες μέρες μετά από μια σημαντική κατάκτηση σε έναν άλλο χώρο, στους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Εκεί, μετά από έναν πολύμηνο και πολύμορφο αγώνα, με καθολική συμμετοχή των εργατών, το Συνδικάτο Μετάλλου κατάφερε να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με την εργοδοτική ένωση και να σηματοδοτήσει μια πολύτιμη εξαίρεση για την εργατική τάξη, αφού κάθε εργαζόμενος έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα που προβλέπονται στη Σύμβαση. Πρόκειται για αποτέλεσμα σκληρής αναμέτρησης με την εργοδοσία, για Σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις στις αμοιβές, που κατοχυρώνει το σταθερό ωράριο, τις υπερωρίες και άλλα δικαιώματα τα οποία με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα βρέθηκαν στο στόχαστρο.

Και τα δύο αυτά παραδείγματα δείχνουν τον λόγο που η δράση των ταξικών σωματείων είναι στο στόχαστρο της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, τις επιδιώξεις του νόμου Χατζηδάκη για την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης, αφού αυτή είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εμπόδια στο εργοδοτικό ξεσάλωμα.

Αυτήν την πολύτιμη πείρα φωτίζει στο παρόν φύλλο ο «Ριζοσπάστης» συζητώντας με τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής και εργαζόμενο στην «e-food», και τον Ακη Αντωνίου, πρόεδρο του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ