Σάββατο 2 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 3 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Την Τρίτη 5 Οκτώβρη η μεγάλη σύσκεψη για τον συντονισμό της πάλης

Στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Σπόρτιγκ

Δεκάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δηλώνουν «παρών» στη μεγάλη σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων την Τρίτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Σπόρτιγκ στην Αθήνα. Τα συνδικάτα δυναμώνουν την κοινή τους δράση για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, για τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση καθημερινά προστίθενται και νέες αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ το κάλεσμα μεταφέρεται από χώρο σε χώρο και από κλάδο σε κλάδο για να μη μείνει κανένας τόπος δουλειάς έξω από τον μεγάλο αγώνα που θα δοθεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

«Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 Ιούνη, αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας», τονίζουν τα συνδικάτα που υπογράφουν το κοινό κάλεσμα συντονισμού και δράσης ενόψει της σύσκεψης.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις, εκτός από την απαίτηση για ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων, είναι οι αυξήσεις σε μισθούς, η κατοχύρωση ΣΣΕ, η επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, η σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο), η επαναφορά της κυριακάτικης αργίας κ.ά.

Ολοι στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας

Ο Σπύρος Μαρίνης, δάσκαλος και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, ενόψει της σύσκεψης καλεί σε μαζική συμμετοχή Συλλόγους και ΕΛΜΕ, μια ανάγκη που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και την προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, σε μια ακόμα επίδειξη αυταρχισμού, προσέφυγαν στα δικαστήρια, αξιοποιώντας τις κατάπτυστες προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη, για να βγάλουν την απεργία - αποχή των ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ - ΠΟΣΕΕΠΕΑ παράνομη και καταχρηστική», σημειώνει. Αναδεικνύει ότι η απόφαση που πήρε την περασμένη Πέμπτη το Πρωτοδικείο να κρίνει την απεργία παράνομη (όχι καταχρηστική) βασίζεται σε απαράδεκτες διατάξεις του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη για «μη υποβολή στον ΟΜΕΔ αιτήματος διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου» και για «μη διάθεση προσωπικού εγγυημένης ελάχιστης υπηρεσίας». Επομένως, «σπάει κάθε αυταπάτη πως δήθεν οι διατάξεις του νόμου 4808/21 δεν αφορούν το Δημόσιο, που καλλιέργησαν μια σειρά από συνδικαλιστικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Τα σχέδιά τους θα τα τσακίσει στην πράξη ο αγώνας μας. Η συλλογική μας απόφαση να αντιπαρατεθούμε με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι μονόδρομος για να υπερασπίσουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, τη δική μας παιδαγωγική υπόσταση και αυτόν τον αγώνα θα τον κρατήσουμε ζωντανό απέναντι σε κάθε σχέδιο εκφοβισμού και ποινικοποίησης», σημειώνει ο Σπ. Μαρίνης, καλώντας σε ενίσχυση της οργάνωσης της πάλης «μέσα κι έξω από τα σχολεία, με προετοιμασία απεργιακού αγώνα, με μαζικές κινητοποιήσεις και Γενικές Συνελεύσεις σε Συλλόγους και ΕΛΜΕ, με νέες αποφάσεις για απεργία - αποχή».

Την απόφαση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών να συμμετάσχει στη σύσκεψη μας μεταφέρει η πρόεδρός της Αφροδίτη Ρέτζιου: «Ως νοσοκομειακοί γιατροί κατανοούμε την αναγκαιότητα να δυναμώσει η κοινή δράση των σωματείων, κατανοούμε την ανάγκη να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, για να μείνει ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη στα χαρτιά, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας. Καλούμε τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα, στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, να προχωρήσουν σε καθολική καταδίκη, οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή στις διατάξεις - κόλαφο του νόμου Χατζηδάκη. Να συμμετάσχουν σε ανάλογες πρωτοβουλίες και συσκέψεις μαζί με τα σωματεία, τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες σε κάθε περιοχή», αναφέρει.

Οι υπογραφές μέχρι σήμερα

Το κάλεσμα μέχρι στιγμής υπογράφουν:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Πειραιά.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων Ελλάδας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ΟΕΝΓΕ, Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Τα Συνδικάτα Εργαζομένων: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο Βύρων», Οικοδόμων Αθήνας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εμποροϋπαλλήλων, Υπαλλήλων Δήμου Περάματος, Μετάλλου, Τύπου και Χάρτου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Forthnet - Netmed», Ειδικής Αγωγής, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, ΟΤΑ, «Tasty Foods», «ΦΑΓΕ», «EMFI» (ΕΒΓΑ), «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, «Cosmote - e-Value» Αττικής, ΣΕΤΗΠ, Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Χρηματοπιστωτικού, Ενέργειας, Εργαζομένων στη «Μέλλον», «Θριασίου», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, «First Data», Γυμναστών και Προπονητών, Φαρμάκου, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ελαιουργοσαπουνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού, «Athens Marriott», «Royal Olympic», «Zafolia», «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» αεροδρομίου Αττικής, Επαγγελματιών Οδηγών, Δήμου Ηλιούπολης, Υπαλλήλων στις «Κτιριακές Υποδομές», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, Οικοδόμων Λαυρίου, ΣΕΛΜΑ, «Vodafone - 360connect», Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης, «Wind», Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Ηλεκτρολόγων Αττικής, Δήμου Βύρωνα, ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ΣΤ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής, Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, ΣΕΤΤΑ, Δήμου Καισαριανής, Δήμου Φυλής, Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», ΔΠ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμου Παλαιού Φαλήρου, Εργαζομένων ΨΝΑ, Δήμου Αμαρουσίου, Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, Δήμου Χαϊδαρίου, Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, ΠΣΕ ΟΓΑ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα

Μεγάλη σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό της δράσης των σωματείων θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο μικρό Αμφιθέατρο, στο ισόγειο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Σωματεία: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Σε κάλεσμα κοινής σύσκεψης των Εργατικών Κέντρων της Ηπείρου στις 17 Οκτώβρη και προετοιμασία πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου το επόμενο διάστημα κατέληξε η σύσκεψη διοικήσεων σωματείων και αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, ως έναν σταθμό στην οργάνωση της πάλης για την ακύρωση στην πράξη του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ