Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ευρωατλαντική «τάξη και ασφάλεια» για τις μπίζνες του κεφαλαίου

Ο ρόλος της Ελλάδας «στο σπάσιμο των περιφερειακών ενεργειακών μονοπωλίων» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο
Ο ρόλος της Ελλάδας «στο σπάσιμο των περιφερειακών ενεργειακών μονοπωλίων» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο
Παράλληλα με την υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε και ο 3ος γύρος του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τη διάνοιξη νέων πεδίων για μπίζνες σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών, με ταυτόχρονη προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε όλα τα επίπεδα και απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τη διασφάλισή τους.

ΑμερικανοΝΑΤΟικός «δερβέναγας»...

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στη Διακήρυξη που δημοσιοποιήθηκε με τη λήξη του 3ου γύρου, όπου ανά τομέα τονίζεται:

-- Για τη λεγόμενη περιφερειακή συνεργασία:

«Οι δύο κυβερνήσεις αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια (...) Συζήτησαν επίσης ευρύτερα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην περιοχή Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής, τη Ρωσία και την Κίνα».

«Επαίνεσαν την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών (σ.σ. με την Τουρκία) και τόνισαν τη σημασία της αποφυγής αποσταθεροποιητικών ενεργειών». Παρέπεμψαν δε στη «σημασία» «υφιστάμενων περιφερειακών πλαισίων για την πρόληψη μελλοντικών εντάσεων», σχήματα αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής για την εμπέδωση ευρωατλαντικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Εξ ου και οι ΗΠΑ «χειροκρότησαν τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας για εμβάθυνση των σχέσεων με τους γείτονές της στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ενίσχυση της σταθερότητας. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία μέσω της μορφής 3+1 (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ συν ΗΠΑ) σε ενεργειακά θέματα, οικονομική ανάπτυξη, αντιτρομοκρατική δράση, κλιματική κρίση και συναφείς ανθρωπιστικές προκλήσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή».

Επίσης, Ελλάδα και ΗΠΑ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της πλήρους, συνεπούς και καλόπιστης εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ «αποφάσισαν να υποστηρίξουν τη συνεχόμενη ενσωμάτωση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων».

Διακηρύσσουν μάλιστα ότι «εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, και τονίζουν τη σημασία της επείγουσας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

-- Για την «άμυνα και ασφάλεια», η Διακήρυξη χαιρετίζει τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και τονίζει «τη συνεχή σημασία των διμερών ασκήσεων και δραστηριοτήτων κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα, που ενίσχυσαν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας».

Παραπέρα, οι δύο χώρες «εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, και από την άποψη αυτή οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη σημασία της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιφέρεια», με την Ελλάδα σε ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «δερβέναγα» σε όλη την περιοχή.

Για να γίνει η βρωμοδουλειά αυτή, «οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν κοινή επιθυμία να αλληλοβοηθηθούν στη διατήρηση ισχυρών και ικανών στρατιωτικών δυνάμεων και να αυξήσουν τον εκσυγχρονισμό και τη διαλειτουργικότητά τους». Εξ ου και οι ΗΠΑ «δίνουν έμφαση στις αναβαθμίσεις» των αεροσκαφών «F-16» και «P-3B» και των ελικοπτέρων «S-70B», καθώς επίσης «στην προμήθεια από την Ελλάδα ελικοπτέρων "MH-60R", ειδικευμένων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο». Παραπέρα, «χαιρετίζουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα μαχητικών "F-35"» και «εξέφρασαν την εκτίμησή τους» για το γεγονός ότι η Ελλάδα καλύπτει τις ΝΑΤΟικές νόρμες για τους εξοπλισμούς. «Οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν επίσης την Ελλάδα για τις πολλές συνεισφορές της στην 20ετή αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν».

-- Για την «επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατική δράση», με την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ σε όλο τον κρατικό μηχανισμό και στη δημιουργία ενός τεράστιου μηχανισμού καταστολής και φακελώματος, τόνισαν τη «δέσμευσή» τους «για συνέχιση της στενής συνεργασίας» για την «καταπολέμηση» «της κακοήθους επιρροής και της τρομοκρατίας», ενώ «επανέλαβαν το κοινό ενδιαφέρον τους» για «την ενίσχυση των επιχειρήσεων που σχετίζονται με ποινικές έρευνες και μεταρρυθμίσεις για την εθνική ασφάλεια». Οι δε ΗΠΑ «επαίνεσαν την Ελλάδα για την εφαρμογή της νομοθεσίας της για τα αρχεία ονομάτων επιβατών (Passenger Name Record) και συζήτησαν τις ελληνικές προσπάθειες για την εφαρμογή εθνικών εγγράφων ταυτότητας με βιομετρικά στοιχεία». Παραπέρα, «η Ελλάδα ανακοίνωσε την εφαρμογή σημαντικών τροποποιήσεων στο ελληνικό Δίκαιο σχετικά με την πρόληψη της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού», όπου τσουβαλιάζεται και η λαϊκή δράση απέναντι στα δολοφονικά τους σχέδια.

...για κομμάτι από τη λεία

Σε ό,τι αφορά την άλλη όψη των επικίνδυνων αυτών σχεδιασμών, τις μπίζνες του κεφαλαίου, στη Διακήρυξη καταγράφονται:

-- Για «Ενέργεια και περιβάλλον»: «Και οι δύο πλευρές επαίνεσαν την ολοένα και πιο αλληλένδετη ενεργειακή σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τόσο από πλευράς διμερούς εμπορίου και επενδύσεων όσο και ως θετικό μοχλό προόδου προς την ενεργειακή ασφάλεια και τους στόχους διαφοροποίησης», η οποία στοχεύει στο ρωσικό φυσικό αέριο και τις «πράσινες» μπίζνες.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ χαιρετίζουν «την Ελλάδα για τον αυξανόμενο ρόλο της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου», καθώς επίσης «την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού και την πρόοδο στον αγωγό IGB», ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε και για «άλλα περιφερειακά ενεργειακά έργα», όπως η προγραμματισμένη διασύνδεση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και η Πλωτή Μονάδα Επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη.

Εξάλλου, η ελληνική αντιπροσωπεία «επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ως πολύτιμης διαφοροποιημένης πηγής Ενέργειας για τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί η επιτάχυνση των σχεδιασμών για την «ενεργειακή μετάβαση», που βυθίζει σε φτώχεια και κινδύνους τον λαό, καλώντας σε επιτάχυνσή της καθώς «περιλαμβάνει ευκαιρίες για επέκταση πρωτοβουλιών ενεργειακής απόδοσης και αύξηση της προσφοράς καθαρών ενεργειακών πόρων, όπως ο υπεράκτιος αέρας, η αποθήκευση Ενέργειας και το υδρογόνο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική πλευρά τόνισε «τις αυξανόμενες επενδύσεις των ΗΠΑ σε έργα πράσινης Ενέργειας στην Ελλάδα» και «την ανάγκη για συνεχή απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ανάπτυξη ΑΠΕ». Η δε ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τα «προγραμματισμένα έργα αιολικών πάρκων και ηλιακής ενέργειας».

Τέλος, «και οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τον μοναδικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στο σπάσιμο των περιφερειακών ενεργειακών μονοπωλίων», μπαίνοντας ακόμα πιο βαθιά μέσα στους ανταγωνισμούς.

-- Για το Εμπόριο και τις επενδύσεις: «Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού τεχνολογικού και εκπαιδευτικού κόμβου, και εξέφρασαν υποστήριξη για σημαντικές επενδύσεις τεχνολογίας των ΗΠΑ, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα ανέδειξε τα κύρια κίνητρα που χορηγούνται για ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις» και «οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την πρόταση της Ελλάδας για υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τον Τουρισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λερναία... (2023-11-18 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο συγκρούσεων και κινδύνων (2019-11-23 00:00:00.0)
Σηματοδοτεί γενικευμένη εμπλοκή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2019-10-09 00:00:00.0)
Με χρήματα του αμερικανικού στρατού η «επένδυση» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (2019-09-07 00:00:00.0)
Βάσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρόσφερε η Αλβανία (2018-04-19 00:00:00.0)
Στη Σόφια υπό τις... ευλογίες των ΗΠΑ (2015-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ