Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΚΑΥΚΑΝΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
Στην κυβερνητική κοροϊδία απαντούν με αγώνα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συναυλία αλληλεγγύης στις 30 Οκτώβρη και το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στο χωριό Καυκανιά, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας της Ηλείας, ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Οι περίπου 160 κάτοικοι, εδώ και σχεδόν δυόμισι μήνες από τη μέρα που έσβησαν οι φλόγες, ζουν με την κυβερνητική αδιαφορία για τα προβλήματά τους αλλά και την κοροϊδία για την άμεση αντιμετώπισή τους, συνεχίζοντας την πάλη τους για να μην ξεχαστεί τίποτα, να δικαιωθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος.

Οπως ανέφερε ο Νίκος Βασιλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Ηλείας και κάτοικος Καυκανιάς, «όποιος έκανε αίτηση για αρωγή μέσα σε δέκα μέρες από τις ζημιές που υπέστη, έλαβε ένα βοήθημα με διαβαθμίσεις και από εκεί και πέρα κανένας δεν πήρε ούτε ευρώ».

Πρόκειται για χρήματα που, όπως εξήγησε, θα συμψηφιστούν στο τέλος με το ποσό της αποζημίωσης που θα δικαιούται ο καθένας πυρόπληκτος, όταν και όποτε ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, που σε πολλές περιπτώσεις ακόμα εκκρεμούν.

«Είναι κοροϊδία να θεωρείται ότι θα μας δώσουν και αποζημίωση», πρόσθεσε, απαντώντας και στην υποκρισία της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας (πλειοψηφία ΝΔ), οι εκπρόσωποι της οποίας τονίζουν ότι τα χρήματα της αρωγής δεν επιστρέφονται.

Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις για στάβλους, αποθήκες και άλλες αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ για τις ζημιές στις καλλιέργειες έντονος είναι ο φόβος ένταξής τους στα ΠΣΕΑ, που σημαίνει ότι αν δεν έχει καταστραφεί το 30% της συνολικής περιουσίας κάποιου αγρότη (ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται αυτή), μπορεί να μη λάβει κανείς ποτέ τίποτα.

Κίνδυνοι δημιουργούνται και στο οδικό δίκτυο, με τον Ν. Βασιλόπουλο να καταγγέλλει ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ακόμα και για την κοπή των καμένων δέντρων στον δρόμο Καυκανιάς - Πελόπιου, από όπου καθημερινά διέρχονται δεκάδες οχήματα και σχολικό λεωφορείο μεταφέροντας μαθητές στο Πελόπιο.

Οι επόμενοι μεγάλοι σταθμοί

Ολα τα παραπάνω πεισμώνουν και τους κατοίκους της Καυκανιάς, μεγάλο μέρος των οποίων ζει από την παραγωγή σταφίδας και ελαιόλαδο, καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τις φωτιές. Στόχος που έχει τεθεί είναι και η δική τους μαζική συμμετοχή στη συναυλία αλληλεγγύης με την Ρίτα Αντωνοπούλου στις 30 Οκτώβρη στον Πύργο (κλειστό γυμναστήριο, 9 μ.μ.), αλλά και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη.

Ηδη συγκεντρώνονται συμμετοχές, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων για την οργάνωση των συγκεκριμένων δράσεων. Η τελευταία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Καλούμε όλους τους συμπολίτες του νομού μας να συμμετάσχουν στη συναυλία αλληλεγγύης και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, συμβάλλοντας και αυτοί στον αγώνα μας. Να ενωθούν οι φωνές μας και να τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι εμείς θα νικήσουμε και θα καταφέρουμε να μείνουμε στον τόπο μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ