Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζεται συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν

Σάλιβαν - Καλίν συζήτησαν για τη «διατήρηση εποικοδομητικών δεσμών»

Συνάντηση στη Γλασκόβη, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινάει την Κυριακή, θα έχουν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, με φόντο την όξυνση του αμερικανοτουρκικού παζαριού σε μια σειρά πεδία.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί και στο θέμα των «F-35», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως «πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο αποπληρωμής» και πως «είτε ισχύει είτε όχι, θα το μάθουμε. Θα είναι καλό να συζητήσουμε για αυτό σε ανώτατο επίπεδο».

Ενόψει της συνάντησης, χτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το ζήτημα των «F-35» και «F-16», τις εξελίξεις και τη συνεργασία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, τις εξελίξεις σε Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Ελλάδα, γενικά Ανατολική Μεσόγειο, και άλλες περιφερειακές εξελίξεις. «Ακόμα, συμφώνησαν στη σημασία του συνεχιζόμενου διαλόγου για τη διαχείριση των διαφωνιών και τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, ομάδα μελών του Κογκρέσου με επικεφαλής την Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη έστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν και στον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για αγορά και εκσυγχρονισμό «F-16». Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει επιπλέον μία συστοιχία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας "S-400", δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε την εθνική μας ασφάλεια σε κίνδυνο στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αντίπαλος». Προσθέτουν δε ότι όσο ο Ερντογάν «προωθεί το επεκτατικό σχέδιό του στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου», καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να ενεργήσει «προς το εθνικό συμφέρον μας και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενοι να ενισχύσετε το γερασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ