Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση τιμής στους αθλητές που πολέμησαν τον κατακτητή

Διοργανώθηκε από το σωματείο «Επίσκυρον» για τον αγώνα των αθλητών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Τους αθλητές «που υπερασπίστηκαν την ελευθερία» κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της τριπλής φασιστικής κατοχής στην Ελλάδα τίμησε πρόσφατα το σωματείο «Επίσκυρον», σε εκδήλωση που οργάνωσε σε αίθουσα που παραχώρησε ο ΑΣ Απόλλων Σμύρνης στο γήπεδο «Γ. Καμάρας» στη Ριζούπολη. Στις χρυσές σελίδες που έγραψαν με το αίμα τους οι Ελληνες αθλητές και ποδοσφαιριστές αναφέρθηκαν οι ομιλητές, δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος και Γιάννης Γεωργάκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής του «Επίσκυρον», Νίκος Μάλλιαρης.

Οπως τονίστηκε στις ομιλίες, αθλητισμός και φασισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε δεκάδες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αντιστάθηκαν στον κατακτητή χάνοντας και τη ζωή τους, που βοήθησαν συναθλητές τους και τις οικογένειές τους που είχαν ανάγκη, και που κράτησαν ψηλά το φρόνημα του λαού για αντίσταση. Μίλησαν για το παράδειγμα της ίδρυσης της Ενωσης Ελλήνων Αθλητών, η οποία οργάνωσε δεκάδες δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου όλα τα έσοδα πήγαιναν για συσσίτια και την ενίσχυση αθλητών.

Αναφορά έγινε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, όπως ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Νίκος Γόδας και ο Ανδρέας Μουράτης, τότε παίκτης της Προοδευτικής (με μεγάλη καριέρα μετέπειτα στον Ολυμπιακό), οι οποίοι υπερασπίστηκαν με το τάγμα του ΕΛΑΣ το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής» στο Κερατσίνι, το οποίο σχεδίαζαν να ανατινάξουν οι Γερμανοί κατά την υποχώρηση. Ειδικά τον Νίκο Γόδα το αστικό κράτος στη συνέχεια τον ...αντάμειψε με την εκτέλεσή του στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας το 1948. Εγινε επίσης αναφορά στον Σπύρο Κοντούλη της ΑΕΚ, ο οποίος γαζώθηκε από τους Γερμανούς όταν πήδηξε από το καμιόνι που τον πήγαινε για εκτέλεση στο θυσιαστήριο της Καισαριανής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ