Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ «ΟΔΗΓΟ» ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ολη η χώρα ένα απέραντο πεδίο ΝΑΤΟικών ασκήσεων

Η Συμφωνία για τις βάσεις «άμεσα συνδεδεμένη» με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ενα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό πεδίο βολής και «κόμβος» για την ΝΑΤΟική στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας γίνεται η χώρα, με συνεχείς κινήσεις και αναπτύξεις δυνάμεων, συνέπεια της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, με ανυπολόγιστους για τον λαό κινδύνους.

Χαρακτηριστικά, όσα τονίζονται σε ενημερωτικό, με τίτλο «Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ενισχύει την εταιρική σχέση μεταξύ των Στρατών ΗΠΑ και Ελλάδας», που κοινοποίησε στις 20/10 (μόλις 6 μέρες μετά την υπογραφή του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησής της, στις 14/10, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, στην Ουάσιγκτον) ο ταγματάρχης Matthew St Clair, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ, η οποία στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» αναπτύχθηκε τους προηγούμενους μήνες σε ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Εκεί περιγράφοντας τις μετακινήσεις και τα σχέδια των αμερικανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εν λόγω γιγαντιαίας άσκησης - «πρόβας πολέμου», ο Αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι «αν και χωριστή από τη MDCA που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, η "Atlantic Resolve" συνδέει άμεσα τη Συμφωνία με το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Επιβεβαιώνει δηλαδή πως η στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ που υπογράφτηκε πρόσφατα, δεν αποτελεί, όπως λέει η κυβέρνηση, μια δήθεν «αμυντική» συμφωνία, αλλά μια συμφωνία πέρα ως πέρα ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό και παρουσιάζοντας τα «επόμενα βήματα» με βάση και τη Συμφωνία, ο Αμερικανός αξιωματούχος δίνει το στοιχείο ότι στελέχη της αμερικανικής 1ης Μεραρχίας Πεζικού και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Στεφανοβίκειο με αντιπροσώπους του Ελληνικού Στρατού και της αμερικανικής Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής («U.S. Area Support Team»), «για να προετοιμάσουν πολλές τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα ώστε να υποδεχθούν την επερχόμενη ομάδα δράσης περιοδικής ανάπτυξης της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, ως μέρος της πρόσφατα ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και της εν εξελίξει αποστολής Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Αμυνας (European Defense Initiative), "Atlantic Resolve"».

Εξάλλου, το σημείωμα επισημαίνει ότι ήδη από το 2019 η αμερικανική «ομάδα υποστήριξης» «συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για να εγκαθιδρύσει μια παρουσία του Στρατού των ΗΠΑ στη χώρα, που θα μπορεί να εκπαιδεύεται και να συνεργάζεται με περιφερειακούς συμμάχους του ΝΑΤΟ». Ενώ κάνοντας μια αποτίμηση όσων έχουν γίνει από το 2019, σημειώνει ότι «υπάρχει μια αξιοσημείωτη βελτίωση εδώ στην Ελλάδα. Εχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, την αύξηση της χωρητικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τις δυνάμεις των ΗΠΑ», παραπέμποντας σε «βελτιώσεις» και «προσθήκες» στην Αεροπορική Βάση στο Στεφανοβίκειο.

Σε σχέση με τη νέα Συμφωνία, σημειώνει ότι «τώρα, η Συμφωνία περιέλαβε το στρατόπεδο "Γεωργούλα" (Βόλος) και το στρατόπεδο "Γιάννουλη", που θα είναι ο χώρος υποστήριξης Logistics στην Αλεξανδρούπολη.

Μπορούμε ενδεχομένως να στήσουμε εκεί ένα στρατόπεδο που θα μπορούσε να παρέχει υποστήριξη σε έως και 600 στρατιώτες των ΗΠΑ», ένα μέρος «όπου τα στρατεύματα θα μπορούν να εργάζονται και να ζουν χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν βδομάδες ή μήνες για μια σύμβαση LSA ("Συμφωνία παροχής Τοπικών Υπηρεσιών")». Σημειωτέον, το νούμερο 600 που δίνουν οι Αμερικανοί είναι έως και διπλάσιο αυτού που έδιναν ως «δυνητικό» αριθμό «φιλοξενούμενων» Αμερικανών αρμόδιες ελληνικές στρατιωτικές πηγές το προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνουν επίσης ότι από τον Νοέμβρη η Ελλάδα θα αποτελεί έδρα μιας «task force» της επόμενης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ που θα φέρουν οι Αμερικανοί να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022».

Στο Στεφανοβίκειο στάθμευαν προηγούμενα ελικόπτερα και προσωπικό της 1st Combat Aviation Brigade, που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αντικατασταθούν από δύναμη της 1st Air Cavalry Brigade, με έδρα το Fort Hood του Τέξας, μια από τις πιο μπαρουτοκαπνισμένες ταξιαρχίες τους, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι ταυτόχρονα εξάρουν την αξία της Ελλάδας ως πεδίο ασκήσεών τους: «Είναι μια πολύτιμη περιοχή εκπαίδευσης για τον Στρατό των ΗΠΑ, γιατί έχει κάθε είδους εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που χρειάζεται ένας πιλότος ελικοπτέρου. Εχει ορεινές περιοχές, ερημικές περιοχές, θάλασσα, δάση, κατοικημένες περιοχές, τα πάντα. Οπότε σίγουρα αξίζει τον κόπο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον, για να γίνει όλη αυτή η εναλλαγή δυνάμεων, στις 18 - 20 Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει να μπαίνει στην Αλεξανδρούπολη η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021», όπως και στο Στεφανοβίκειο ή αλλού στην Ελλάδα, θα αναδιπλωθούν στην Αλεξανδρούπολη για να επιστρέψουν με γιγαντιαίο πλοίο στην πατρίδα τους, ενώ στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022» θα ξεφορτωθούν στο λιμάνι φρέσκες δυνάμεις όπως τα ελικόπτερα της προαναφερόμενης 1st Air Cavalry Brigade, τμήμα των οποίων θα πάει ως η νέα φουρνιά των Αμερικανών στο Στεφανοβίκειο. Αρματα και άλλα οχήματα μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

Γεμάτο το «καλεντάρι» της εμπλοκής

Στο μεταξύ, με «μπούσουλα» τη συμφωνία δεν αφήνουν στιγμή να περάσει ανεκμετάλλευτη, με το «καλεντάρι» από τις κοινές ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» να είναι παραπάνω από γεμάτο.

Π.χ. άρματα της 1st Infantry Division, πριν πάνε Αλεξανδρούπολη για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, μετείχαν τις προηγούμενες μέρες στο διαγωνισμό «Hellenic Tank Challenge» στο Πεδίο Ασκήσεων - Πεδίο Βολής Πετροχωρίου Ξάνθης.

Στελέχη της Μεραρχίας μετέχουν, εξάλλου, ως παρατηρητές στην «GOLDEN FLEECE-21», πολυεθνική άσκηση πεζικάριων με πραγματικά πυρά και συμμετοχή από μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Ρουμανίας και Βόρειας Μακεδονίας, η οποία κορυφώνεται τις αμέσως επόμενες μέρες στο Πεδίο Βολής - Πεδίο Ασκήσεων «Ασκού - Προφήτη» της Θεσσαλονίκης.

Αλλά και στην «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-21» (OLYMPIC COOPERATION-21), που, όπως τονίζεται από πλευράς ΓΕΣ, ξεκίνησε το Σάββατο 6/11 στο Πετροχώρι Ξάνθης ακριβώς «στο πλαίσιο της MDCA Ελλάδας και ΗΠΑ», με τη συμμετοχή τμημάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και αμερικανικών δυνάμεων.

Υπηρεσίες στον ευρωατλαντικό άξονα και τα προτάγματά του παρέχονται βέβαια και σε άλλα σημεία. Π.χ. 25/10 - 5/11 διεξήχθη υπό τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ το Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων στη Νέα Πέραμο Αττικής, με τη συμμετοχή 15 στελεχών της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας. «Η εν λόγω εκπαίδευση αφορά στη διαδικασία λήψης απόφασης κατά τη σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, όπου σήμερα απευθύνει ομιλία στο Ετήσιο Συνέδριο της Βαλτικής για την Αμυνα (Annual Baltic Conference on Defence), εκδήλωση που βρίθει αντιρωσικών τοποθετήσεων ανεβάζοντας την ένταση με τη Μόσχα. Αλλωστε, χτες κατέθεσε στεφάνι στο «Μνημείο Ανεξαρτησίας» και επισκέφτηκε το Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί η χώρα.

Παράλληλα, χτες, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον 5 κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών πέταξαν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχουν αναπτυχθεί πλοία του αμερικανικού 6ου Στόλου. Ενα από τα αεροσκάφη, τύπου RC-135W, σηκώθηκε από τη Σούδα. Προχτές, αντίστοιχο βρετανικό RC-135W προσγειώθηκε στη Σούδα, αφού πρώτα πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ