Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΛΟΥ
Προβληματικός ο τρόπος για την ενημέρωση των αιτούντων

Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η επίδοση των αποφάσεων επί των αιτημάτων διεθνούς προστασίας με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω e-mail, όπως ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 4686/2020. Ο νόμος προέβλεπε ότι η απόφαση που στέλνεται ηλεκτρονικά στους αιτούντες άσυλο «θεωρείται ότι επιδόθηκε μετά την παρέλευση σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ηλεκτρονική αποστολή της», χωρίς να διασφαλίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν πραγματικά ενημερωθεί για το αν έχουν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή όχι. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις απορριπτικής απόφασης, από τη στιγμή που επιδίδεται η απόφαση διεθνούς προστασίας, αρχίζει να μετρά η προθεσμία άσκησης προσφυγής, η οποία μπορεί να είναι ακόμα και μόνο 5 μέρες για ορισμένου είδους αποφάσεις.

Σύμφωνα με την πρακτική εφαρμογή της εν λόγω διαδικασίας, οι αιτούντες καλούνται να δηλώσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στην Υπηρεσία και ενημερώνονται ότι οποιοδήποτε έγγραφο τους αφορά, περιλαμβανομένης της απόφασης επί του αιτήματός τους, μπορεί να τους σταλεί ηλεκτρονικά. Ο υπάλληλος ενημερώνεται ότι το μήνυμα φτάνει στον παραλήπτη του, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται με κανέναν τρόπο ότι ανοίχτηκε και διαβάστηκε, όπως γινόταν στο παρελθόν με τις επιδόσεις των αποφάσεων ασύλου αυτοπροσώπως. Η ηλεκτρονική διαδικασία δεν μπορεί να εξασφαλίσει, λόγω τεχνικών ζητημάτων που προκύπτουν, ότι ο παραλήπτης έλαβε και διάβασε το μήνυμα που τον αφορά, πέρα από κάθε αμφιβολία. Σε κάθε περίπτωση, με αυτή τη διαδικασία, το υπουργείο στην ουσία αφήνει να κυκλοφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αιτούντων άσυλο στο διαδίκτυο.

Είναι προφανές ότι η αυτοπρόσωπη ενημέρωση των αιτούντων άσυλο για την έκβαση της υπόθεσής τους θα απαιτούσε επιπλέον προσωπικό στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πάνω από δύο χρόνια. Πατώντας στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας, όπου ήδη πάνω από το 50% των υπαλλήλων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που πρόκειται να λήξουν το 2022, το υπουργείο επιλέγει την ηλεκτρονική αλληλογραφία για ένα τόσο κομβικό στάδιο της διαδικασίας ασύλου.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κινδυνεύουν να μην ενημερωθούν ποτέ ούτε καν για το καθεστώς παραμονής τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ