Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Καθολική η συμμετοχή και στη χτεσινή, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας

Απέναντι στους ναυτεργάτες η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα στην ΠΝΟ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καθολικά συμμετείχαν οι ναυτεργάτες και χτες στη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, διεκδικώντας ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους κ.ά.

Με αποφασιστικότητα έδωσαν τη μάχη της απεργίας σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και εργαζόμενους της στεριάς, που έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών.

Στον Πειραιά, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στον καταπέλτη του «Blue Star Dilos». Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Αγγελος Γαλανόπουλος, χαιρέτισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και τόνισε πως «αποδείξαμε ότι χωρίς εμάς προπέλα δεν γυρνά». Οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, συνέχισε, έχουν αποκτήσει πείρα από τα παραδείγματα των εργατικών αγώνων του τελευταίου διαστήματος, όπως των ντελιβεράδων, των μεταλλεργατών και των λιμενεργατών της COSCO. «Σήμερα είναι η δική μας μέρα», κατέληξε ο Α. Αγγελόπουλος, «δίνοντας τη μάχη ενάντια στην επίθεση των εφοπλιστών στα δικαιώματά μας».

Πάτρα: Από τις περιοδείες του Εργατικού Κέντρου στα βαπόρια
Πάτρα: Από τις περιοδείες του Εργατικού Κέντρου στα βαπόρια
Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο ΣΕΜΠΟ της COSCO στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών μετέφερε από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης ο Θοδωρής Λαφιάς, μέλος του ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας των λιμενεργατών ανέδειξε τη δύναμη της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων, της αλληλεγγύης και συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Μανώλης Τσικαλάκης, γγ της ΠΝΟ, και ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

Υπονομευτές των ναυτεργατικών συμφερόντων

Κόντρα βέβαια και ενάντια στην αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ υπονόμευσαν την κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας καταψήφισαν την πρόταση που κατέθεσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, μεταφέροντας στη συνεδρίαση τη φωνή των ναυτεργατών, για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα με νέα 48ωρη απεργία και προοπτική κλιμάκωσης.

Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ αποφάσισαν «όχι» σε νέα απεργία, ώστε αντί να μεγιστοποιηθεί η πίεση σε κυβέρνηση και εργοδοσία «να δείξουν θετικό πνεύμα» απέναντι στους εφοπλιστές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ που εκδόθηκε στη συνέχεια. Σημειωτέον, την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστές της εργοδοσίας δείχνουν τέτοιο «πνεύμα», ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (η εργοδοτική Ενωση των εφοπλιστών επιβατηγών πλοίων) έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ανανέωση των ΣΣΕ μηδενικές αυξήσεις, αν όχι και μείωση των αποδοχών των ναυτεργατών, επικαλούμενος «αρνητικά αποτελέσματα των εταιρειών»!

Είναι καθαρό ότι πρόκειται για συμπαιγνία ανάμεσα σε αυτούς τους συνδικαλιστές και τους εφοπλιστές. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της Εκτελεστικής της ΠΝΟ ο ΣΕΕΝ έστειλε επιστολή κάνοντας λόγο για «επανάληψη των διαπραγματεύσεων» με την Ομοσπονδία από Τρίτη 16/11 «για την υπογραφή ΣΣΕ», χωρίς να αναφέρει τίποτα άλλο. Χωρίς να δίνει δηλαδή την παραμικρή απάντηση στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών για ανανέωση και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.

Η πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί ότι νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε γίνει ανάμεσα σε αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων και του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, ο τελευταίος με θράσος τους ανέφερε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα «διεθνή κρατούντα», δηλαδή στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στα ποντοπόρα πλοία και στα κρουαζιερόπλοια.

Στην Πάτρα

Τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, οι οποίοι δύο μέρες κράτησαν τα πλοία δεμένα στα λιμάνια, εξέφρασε και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που πραγματοποίησε περιοδεία στα πλοία με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, το απόγευμα της Πέμπτης.

Και στην Πάτρα άλλωστε δεν «έλυσε κάβος», με την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και με τον γραμματέα του ΕΚ, Δημήτρη Αγγελόπουλο, να επισημαίνει ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Μετέφερε την αλληλεγγύη του ΕΚ στον αγώνα τους και κάλεσε σε κλιμάκωση, στην κατεύθυνση ενός πανελλαδικού απεργιακού μετώπου το επόμενο διάστημα.

«Να δυναμώσουμε την ταξική πάλη»

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χαιρετίζουν «τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τη νεολαία, που για άλλη μια φορά στήριξαν με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους την απεργία των ναυτεργατών στους καταπέλτες των πλοίων».

Καταγγέλλουν τα όσα ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης, που σημαίνουν «να αντικατασταθούν οι ΣΣΕ με τα διεθνή μισθολόγια πείνας, να διευρυνθεί η ανασφάλιστη εργασία, να κατακρεουργηθούν το σύνολο των δικαιωμάτων μας στον βωμό της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών».

Οσον αφορά την Εκτελεστική της ΠΝΟ, τονίζουν ότι «η πλειοψηφία της, αντί να συνταχθεί με τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, συντάσσεται με τις επιλογές των εφοπλιστών του ΣΕΕΝ.

Η πλειοψηφία της ΠΝΟ επικαλέστηκε και συντάχθηκε με την επιστολή των εφοπλιστών, που δεν προτείνουν καμία αύξηση μισθών. Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την υπονομευτική τακτική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, καλλιεργώντας αυταπάτες, απογοήτευση, ενισχύοντας την επιθετικότητα των εφοπλιστών».

Καλούν τους ναυτεργάτες «να δυναμώσουμε την ταξική πάλη σε κάθε πλοίο, σε κάθε σωματείο, με πυξίδα μας τη μαζική συμμετοχή, την πολύτιμη παρακαταθήκη των αγώνων του εργατικού κινήματος, να συνεχίσουμε τον αγώνα και να μη σκύψουμε το κεφάλι στην εργασιακή ζούγκλα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ