Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ρυθμίσεις προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων

Το θέμα της κρατικής παρέμβασης για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου συζήτησαν χτες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης

Εντείνονται οι κυβερνητικές διαδικασίες για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, που εμπλέκονται στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Χτες κατά τη διάρκεια πολύωρης συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, εξετάστηκε το ζήτημα της κρατικής παρέμβασης στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των ιδιωτών υποψηφίων ηλεκτροπαραγωγών. Οι τελευταίοι καταγγέλλουν τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ότι διαμορφώνει τα τιμολόγια στα μέτρα των δικών της συμφερόντων και όχι στις ανάγκες της... αγοράς. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «επίκειται η ανακοίνωση ρυθμίσεων και αποφάσεων που οριοθετούν τόσο το κόστος παραγωγής, όσο και το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου, όπως επίσης και η διαμόρφωση δυνατοτήτων για την απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από καταναλωτές».

Η συγκεκριμένη δήλωση είναι αρκούντως αποκαλυπτική για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση Αν μέχρι πρότινος, τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, διεκπεραιώνονταν από το υπουργείο Ανάπτυξης, η χτεσινή προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και ακολούθως οι δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, καταδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει τον τομέα της ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ειδικότερα, η «ανακοίνωση των ρυθμίσεων και των αποφάσεων», υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να... θεσμοθετήσει την τιμή του φυσικού αερίου στο ύψος που απαιτούν οι ιδιώτες, προκείμενου να είναι επικερδής η δραστηριοποίησή τους στον τομέα, αλλά και την εξασφάλιση της διάθεσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, η κυβέρνηση προτίθεται να εξασφαλίσει πελατεία σε όλους όσοι γίνουν ηλεκτροπαραγωγοί. Και τα δύο είναι πάγια αιτήματα των ιδιωτών, που στηρίζονται δημοσίως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η τελευταία έρχεται επανειλημμένως σε αντιπαράθεση με τη ΔΕΠΑ, αλλά και τη ΔΕΗ, που σε κάποιο βαθμό αγνοούν για ίδιον όφελος τα συμφέροντα των ιδιωτών. Για την απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, μάλλον θα δεσμευτεί η ΔΕΗ, αφού αυτή είναι η πρόταση των ιδιωτών και της ΡΑΕ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τους γενικούς γραμματείς Βιομηχανίας και Ερευνας - Τεχνολογίας, Γ. Καλογήρου και Β. Δενιόζου, καθώς και τους διευθύνοντες συμβούλους της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, Σ. Νέζη και Α. Βακιρλή αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ