Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αεροπορική τραγωδία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Νεκροί είναι όλοι οι επιβαίνοντες στο επιβατηγό αεροσκάφος τύπου «Tupolev 154» της εταιρίας «Ιράν Αιρ Τουρς», θυγατρικής των κρατικών ιρανικών αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Τεχεράνη - Κχοραμαμπάντ. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, και οι 117 επιβαίνοντες είναι νεκροί ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 4 Ισπανοί επιχειρηματίες και 4 Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το αεροσκάφος εξερράγη κατά τη συντριβή του πάνω σε χιονισμένη βουνοκορφή της οροσειράς Σέφιντκουχ (ή Λευκά Ορη). Τη στιγμή εκείνη επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες και το αεροσκάφος είχε, ήδη, πάρει πορεία προσγείωσης στην Κχοραμαμπάντ, 375 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται, ήδη, στην περιοχή αλλά λόγω του μεγάλου υψομέτρου εκτιμάται ότι η περισυλλογή των νεκρών θα χρειαστεί πολλές μέρες.

Ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί έδωσε εντολή να αρχίσει άμεσα έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ πολλοί βουλευτές ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, του οποίου ο προκάτοχος είχε σκοτωθεί, επίσης, σε αεροπορικό δυστύχημα το Μάη. Κοινή παραδοχή είναι ότι ο στόλος των ιρανικών αερογραμμών είναι σε κακή κατάσταση, καθώς το αμερικανικό εμπάργκο έχει δυσχεράνει εξαιρετικά την εξασφάλιση ανταλλακτικών και μέσων συντήρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ