Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε απεργία για 9η μέρα χιλιάδες μεταλλεργάτες στο Κάντιθ

Βίαιη αστυνομική καταστολή ενάντια στους απεργούς από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των μεταλλεργατών
Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των μεταλλεργατών
Σε απεργία από τις 16 Νοέμβρη βρίσκονται οι μεταλλεργάτες στην πόλη Κάντιθ της Ισπανίας, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας με υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απέναντί τους, η ...«προοδευτική» κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (PSOE) - Unidas Podemos αντιπαρατάσσει την καθημερινή βίαιη αστυνομική καταστολή ενάντια στους απεργούς και στη λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται στον δίκαιο αγώνα τους.

Οι απεργοί έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη του Κάντιθ στη νότια Ισπανία, με την απεργία τους να επηρεάζει ευρύτερα μεγάλα μονοπώλια που εδρεύουν στην περιοχή. Οπως επισημαίνεται, πέρα από τις μεγάλες μειώσεις μισθών από την προηγούμενη οικονομική κρίση μέχρι σήμερα, ο υψηλός πληθωρισμός που πλήττει την Ισπανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ο πληθωρισμός στην Ισπανία ανήλθε τον Οκτώβρη στο 5,4%, λόγω της αύξησης του κόστους της Ενέργειας, ο υψηλότερος εδώ και 29 χρόνια.

Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της, στηρίζοντας τα μονοπώλια του κλάδου, συνεχίζει τη βίαιη επίθεση και διέταξε και την Τρίτη την καταστολή των απεργών, δίνοντας εντολή για ανάπτυξη τεράστιας αστυνομικής δύναμης - ακόμα και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η αστυνομία χτύπησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τη μεγάλη διαδήλωση των μεταλλεργατών, άλλων εργαζομένων και φοιτητών που κατέβηκαν στον δρόμο για να συμπαρασταθούν στους απεργούς.

Σε ενίσχυση της αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταλλεργατών του Κάντιθ καλεί το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας, οργανώνοντας μεταξύ άλλων συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στη Μαδρίτη και σε άλλες ισπανικές πόλεις.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των μεταλλεργατών του Κάντιθ και άλλων περιοχών του ισπανικού κράτους για υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις εκφράζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι μεταλλεργάτες, που έχουν παράξει τεράστια κέρδη για τις πολυεθνικές του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το αυξανόμενο κόστος ζωής και τα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε όλες τις χώρες με τη δικαιολογία της πανδημίας. Μέτρα τα οποία είχαν τη στήριξη και δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα οι οποίες καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, την αδράνεια και την αναμονή, όπως οι ηγεσίες των CCOO - UGT.

Η εργατική τάξη στην Ευρώπη, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, δέχεται ήδη τεράστια επίθεση από επιχειρηματικούς ομίλους - ΕΕ - κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, που απαιτούν να κάνουμε νέες θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

«Κόντρα σε αυτές τις λογικές οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, με οργάνωση, αλληλεγγύη και αγωνιστικές δράσεις διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους σε μισθούς, ΣΣΕ, Υγεία κ.λπ.», τονίζει το ΠΑΜΕ, αναφέροντας το πρόσφατο παράδειγμα του αγώνα των μεταλλεργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και την υπογραφή ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις και άλλες κατακτήσεις, καθώς και τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της COSCO στον Πειραιά.

Και καταλήγει: «Απέναντι στην επιθετικότητα των εργοδοτών και των δυνάμεων που τους υπηρετούν, οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη της μαζικής, οργανωμένης και συλλογικής δράσης. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς δένουμε τ' ατσάλι και χτίζουμε το μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ