Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επενδυτικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο φόντο των σοβαρών εξελίξεων στην τουρκική καπιταλιστική οικονομία, ο σεΐχης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρίγκιπας - διάδοχος του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, ξεκίνησε χτες διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία και είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με στόχο την αναθέρμανση και πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ανώτατος αξιωματούχος των ΗΑΕ στην Αγκυρα από το 2012, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν από συγκρούσεις οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων σε Λιβύη, Συρία και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως τα ΗΑΕ για βρώμικο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και για υπονόμευση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη.

Πλέον, ωστόσο, στο φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων και παζαριών σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, φαίνεται πως οι δύο πλευρές αναζητούν συμβιβασμούς προς όφελος των μονοπωλίων τους.

Ετσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ναχγιάν υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας και επενδυτικών συμφωνιών κυρίως μεταξύ της εταιρείας «Abu Dhabi Holding» και των τουρκικών «Turkish Wealth Fund», CCN, «Kalyon Group» κ.λπ., συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ