Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης το Μεταναστευτικό

Με τις αντιπαραθέσεις Βρετανίας - Γαλλίας να γίνονται όλο και πιο συχνές, στη σκιά του Brexit (γύρω από τα νησάκια της Μάγχης, την αλιεία, τη συμφωνία AUKUS κ.ά.), σε νέο μέτωπο της κόντρας εξελίσσεται το Μεταναστευτικό, στο φόντο του πρόσφατου ναυαγίου στη θάλασσα της Μάγχης με 27 νεκρούς μετανάστες.

Με τους ενδοαστικούς συμβιβασμούς να καθίστανται όλο και πιο δύσκολοι και προσωρινοί, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κατήγγειλε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, για έλλειψη «σοβαρότητας», μετά από ανάρτησή του ότι όσοι μετανάστες φτάνουν «παράτυπα» στη Βρετανία θα πρέπει να επιστρέφονται στη Γαλλία.

Αντιδρώντας, ο Μακρόν απέσυρε πρόσκληση που είχε δοθεί στη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, προκειμένου να συμμετάσχει την Κυριακή σε έκτακτη σύνοδο για το Μεταναστευτικό στο Καλαί, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών από Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και εκπροσώπου της Κομισιόν.

Ο Τζόνσον, εκτός από επιστροφή μεταναστών από τη Βρετανία στη Γαλλία, πρότεινε ενίσχυση της καταστολής, μεταξύ άλλων με κοινές (χερσαίες και θαλάσσιες) περιπολίες, καλύτερη χρήση τεχνολογικών μέσων και ραντάρ για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών και ενίσχυση της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, παραμένει η ένταση γύρω και από το ζήτημα των αδειών αλιείας που διεκδικούν οι Γάλλοι ψαράδες στα βρετανικά ύδατα μετά το Brexit. Την Παρασκευή, Γάλλοι αλιείς απέκλεισαν τη σήραγγα της Μάγχης και το λιμάνι του Καλαί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ