Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αισιόδοξο βήμα η ενίσχυση των δυνάμεων της ΔΑΣ

Συμμαχία συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ: Κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο όταν διαπίστωσαν τον «κίνδυνο» να μην είναι στην πρώτη θέση

Σημαντικά ενισχυμένη σε ψήφους αντιπροσώπων, έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ αναδείχθηκε η ΔΑΣ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στο 38ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

Οι εργασίες του Συνεδρίου, μετά από 3 χρόνια και 4 αναβολές συνεδρίων, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι προσπάθειες των συνδικαλιστών των παρατάξεων ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ (ΝΔ) να εκφυλίσουν τη διαδικασία με ατέλειωτες ώρες αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας αλλά και μεθοδεύσεις για να πετύχουν τη νομιμοποίηση «σωματείων» που αποτελούν εργοδοτικούς μηχανισμούς.

Οι δυνάμεις αυτές τελικά κατέθεσαν και κοινό ψηφοδέλτιο, σε μια εξέλιξη που επιβεβαίωσε την επιστράτευση όλων των μηχανισμών από την εργοδοσία προκειμένου να παραμείνει η Ομοσπονδία δεμένη στο άρμα της και να έχει τα χέρια της λυμένα για να εφαρμόζει τις ατελείωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, τις ατομικές συμβάσεις, τη μερική απασχόληση. Τελικά, με τη στάση της ΔΑΣ, που αποδείχθηκε η μοναδική συνδικαλιστική δύναμη που ήθελε πραγματικά να διεξαχθεί το Συνέδριο, με ζωντανές, μαζικές και συλλογικές διαδικασίες, με πραγματικούς εργαζόμενους και όχι «μηχανισμούς», το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις αρχαιρεσίες.

Στις εκλογές για τη νέα διοίκηση ψήφισαν 353 αντιπρόσωποι (από 464 στο προηγούμενο Συνέδριο). Η ΔΑΣ συγκέντρωσε 157 ψήφους (από 147) και κατέλαβε 10 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (από 7). Το κοινό ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έλαβε 189 ψήφους (από 194 που είχαν πάρει μαζί) και εξέλεξαν 11 έδρες (από 9). Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΕΜΕΙΣ δεν κατέθεσαν ψηφοδέλτιο.

Οσον αφορά τις εκλογές για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ έλαβε 118 ψήφους (από 99) εκλέγοντας 14 αντιπροσώπους (από 11), αφήνοντας δεύτερο το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που έλαβε 116 ψήφους και εξέλεξε 13 αντιπροσώπους.

Αν αποτυπώνουν κάτι τα αποτελέσματα είναι ότι όταν οι διαδικασίες γίνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, όταν μπαίνουν εμπόδια στην ασύδοτη παρέμβαση της εργοδοσίας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, εκεί αποκαλύπτεται και η γύμνια των μηχανισμών, όπως και η ταύτιση των δυνάμεων που κατά τ' άλλα στήνουν δικομματικό «καβγά» για την κυβερνητική εναλλαγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Σάββατο η πλειοψηφία του Σώματος απέρριψε με απανωτές ψηφοφορίες (με 138 ψήφους κατά της συμμετοχής έναντι 127 ψήφων υπέρ) τη νομιμοποίηση - συμμετοχή στο Συνέδριο ενός καραμπινάτου εργοδοτικού μηχανισμού που φέρει τη σφραγίδα του «Σωματείου Τροφίμων», το ίδιο ζήτημα τέθηκε ξανά την Κυριακή. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έβαλαν στον «πάγο» τις εργασίες του Συνεδρίου μετά την παραπάνω εξέλιξη, αξιοποίησαν τις ώρες που θα έπρεπε να διατεθούν για να πάρουν τον λόγο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, μήπως και καταφέρουν να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό τους.

Στην ψηφοφορία, το πρωί της Κυριακής, για τη νομιμοποίηση του «σωματείου», μέσω του οποίου χρόνια τώρα μέσα από νοθείες συντηρούνται οι συσχετισμοί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, επιστρατεύτηκε μάλιστα και ο μηχανισμός της ΝΔ προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους αντιπροσώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απανωτές ψηφοφορίες τις οποίες προκαλούσαν από κοινού οι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να καταφέρουν να φέρουν στα μέτρα τους το αποτέλεσμα, κρατούσαν ώρες, κι όμως όλο το Σαββατοκύριακο δεν βρέθηκε ούτε ένας εκπρόσωπος από αυτό το εργοδοτικό μόρφωμα για να υπερασπιστεί τη συμμετοχή του.

«Ομως, δεν τους έφτανε αυτό! Μπροστά στον κίνδυνο να "χαθεί" η πρώτη θέση στην ΟΙΥΕ και παρά τη νομιμοποίηση του εργοδοτικού μορφώματος, οι δυνάμεις της ΕΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΑΚΕ, μαζί με την εργοδοσία, κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο απέναντι στη ΔΑΣ, στις δυνάμεις δηλαδή που μέσα από τα σωματεία τους βρίσκονται μπροστά στον αγώνα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΙΥΕ, που χαιρετίζει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τονίζοντας ότι η αύξηση των δυνάμεών της είναι «ένα αισιόδοξο βήμα», για το δυνάμωμα των αγώνων που χρειάζονται σήμερα, για το εισόδημα, τον εργάσιμο χρόνο, την Κυριακή αργία, το δικαίωμα στη δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ