Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ
Επίσκεψη και από βουλευτές βαλτικών χωρών

Επιβεβαιώνεται ο «ειδικός ρόλος» που αναλαμβάνει η Λιθουανία

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών (την 3η κατά σειρά από την αρχή της χρονιάς), επαφές στην Ταϊβάν είχε και αντιπροσωπεία βουλευτών από χώρες της Βαλτικής, επιβεβαιώνοντας την όξυνση διεργασιών για «αναβάθμιση» της διεθνούς αναγνώρισης της Ταϊβάν. Το Πεκίνο αντιδρά έντονα σε αυτές τις προσπάθειες, καθώς θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

Η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι-ινγκ Γουέν υποδέχτηκε μέλη των κοινοβουλίων Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας. Επιστρατεύοντας και το γνώριμο όπλο του αντικομμουνισμού, που αξιοποιείται στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα, μίλησε για τη «δημοκρατία που όλοι εμείς απολαμβάνουμε σήμερα αφού κερδίσαμε με κόπο», κάτι που «όλοι αντιλαμβανόμαστε σε βάθος» (αναφορά στις αντεπαναστατικές ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ).

Από τη μεριά του, ο Μ. Μαλδεΐκις, επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας με την Ταϊβάν της λιθουανικής Βουλής, δήλωσε: «Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει προκλήσεις που θέτουν η επέκταση του αυταρχισμού και η απειλή της παραπληροφόρησης. Η Ταϊβάν επιθυμεί έντονα να μοιραστεί αυτές τις εμπειρίες της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης με τους Ευρωπαίους φίλους της. Πρέπει να διαφυλάξουμε τις κοινές μας αξίες για να διαφυλάξουμε τον ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής». Πρόσθεσε δε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης της Λιθουανίας προς την Ταϊβάν έχει πλατιά στήριξη στην κοινωνίας μας. Η διατήρηση της ελευθερίας και της έννομης διεθνούς τάξης αφορά τα ζωτικά συμφέροντα και των δύο πλευρών».

Θυμίζουμε ότι η Λιθουανία αποχώρησε τον Μάη από το σχήμα «17+1», την πρωτοβουλία συνεργασίας της Κίνας και 16 χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Central and Eastern Europe - China, CEEC ) που λειτουργούσε εδώ και 9 χρόνια, καταγγέλλοντάς το ως «διχαστικό» και υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της ΕΕ μπορούν να επιδιώξουν «μια πολύ πιο ενιαία και γι' αυτό αποτελεσματική προσέγγιση και επικοινωνία με την Κίνα».

Ακόμα, η Λιθουανία στα μέσα Νοέμβρη ανακοίνωσε ότι δέχεται την έναρξη λειτουργίας Γραφείου διπλωματικής εκπροσώπησης της Ταϊβάν (ουσιαστικά μια ντε φάκτο ταϊβανέζικη πρεσβεία) στο Βίλνιους, τονίζοντας ότι αν και «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην πολιτική "Μια Κίνα" (...) ταυτοχρόνως έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τη συνεργασία της με την Ταϊβάν».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν Τσιού Κουό-τσενγκ δήλωσε ότι ταϊβανέζικα μαχητικά αεροπλάνα σηκώθηκαν μετά την εμφάνιση 27 κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (ADIZ), όπως η Ταϊβάν περιγράφει μια περιοχή «επαγρύπνησης» για τον εναέριο χώρο που ισχυρίζεται ότι ανήκει στη δικαιοδοσία της.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ