Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Συνεχίζεται το αδιέξοδο

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε ο νόμος - «απάτη» της ανωτατοποίησης
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε ο νόμος - «απάτη» της ανωτατοποίησης
Σε συνάντηση καλεί αύριο Παρασκευή τους εκπροσώπους της ΟΣΕΠ ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος χτες εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά αντίθετος ως προς τα αιτήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα των ΤΕΙ, ο Π. Ευθυμίου, με αφορμή τα αιτήματα, τις μορφές κινητοποίησης που προβάλλει η ηγεσία της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, αλλά και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί, επιδόθηκε σε μία προσπάθεια να εμφανίσει την ψευδεπίγραφη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ σαν πραγματική αναβάθμιση, στην οποία στέκονται εμπόδιο οι διδάσκοντες.

«Κινητοποιήσεις όπως αυτές ορισμένων καθηγητών των ΤΕΙ σε 5 από τα 14 ΤΕΙ της χώρας δε συνδέονται με το συμφέρον της Ελλάδας, με το συμφέρον των φοιτητών των ΤΕΙ, με την αξία και τη δύναμη των πτυχίων που πρέπει να έχει κάθε ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα δήλωσε «βέβαιος ότι οι ίδιοι θα συνειδητοποιήσουν ότι οδηγούνται σε ένα αδιέξοδο, οδηγούν σε μια ομηρία τα παιδιά και τα ιδρύματα, για ένα αίτημα που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανένα, όχι απλώς από το υπουργείο Παιδείας ή την κυβέρνηση, από την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της», είπε ο υπουργός Παιδείας και έκανε λόγο και για «διασπάθιση» δημόσιου χρήματος, επειδή η μισθοδοσία του προσωπικού, που απέχει, γίνεται κανονικά. Συνεχίζοντας την αποπροσανατολιστική του προπαγάνδα, ο υπουργός επανέλαβε ότι «μετέχουμε στο σκληρό πυρήνα των χωρών που προχωρούν σε ευρωπαϊκές συνεργασίες, οι οποίες στην ανώτατη εκπαίδευση οδηγούν σε κοινά προγράμματα σπουδών και κοινά πτυχία», αποκρύπτοντας έτσι τις ευθύνες της πολιτικής που εφαρμόζει, η οποία υποβαθμίζει συνολικά τα πτυχία και την ανώτατη εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, μετά την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με λουκέτο στα ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβαν τα προβλήματα που φέρνει στο εκπαιδευτικό προσωπικό ο νόμος 2916/01, της περίφημης «ανωτατοποίησης».

Η ΟΣΕΠ

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ, λοιπόν, ανέφερε τα θεσμικά κενά του νόμου στο θέμα της ανάπτυξης έρευνας και μεταπτυχιακών σπουδών στα ΤΕΙ, την ελλιπή χρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας και την τοποθέτηση όλων των καθηγητών σε προσωποπαγείς θέσεις χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό το τελευταίο θέμα ήδη έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη πάνω από 1.200 εκπαιδευτικοί, ενώ το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ ζητάει επίσης:

- Να δοθούν εγγράφως έγκυρες απαντήσεις στα θέματα ερμηνείας του νόμου.

- Να μετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στις Συνελεύσεις Τομέα και Τμήματος, στα πρωτογενή αυτά κύτταρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπου έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι φοιτητές, αλλά αυτό το δικαίωμα ο νόμος το αφαιρεί από τους εκπαιδευτικούς που είναι σε προσωποπαγείς θέσεις.

- Η βαθμίδα της προσωποπαγούς θέσης να είναι ίδια με αυτή που κατείχαν οι εκπαιδευτικοί παλιότερα και όχι χαμηλότερη (θέση αναπληρωτή).

  • Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και το έκτακτο προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο καλύπτει και το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού των ιδρυμάτων, με 6.500 ωρομίσθιους έναντι 2.700 μόνιμων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ, με αφορμή τον αναβρασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ιδρύματα, σημειώνει ότι «η αναβάθμιση των ΤΕΙ δε λύνεται με νομοσχέδια και ταξίματα για καλύτερη εξέλιξη μιας μικρής μερίδας μόνο των εκπαιδευτικών σε αυτά», ζητά συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και σημειώνει ότι στο προσεχές συνέδριό της θα εξετάσει το δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ