Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Τάζουν... διορισμό σε δημόσιο σχολείο

Σεμινάρια πληροφορικής για αδιόριστους καθηγητές πουλάνε οι δύο ενώσεις μαζί με ιδιωτικούς φορείς και την ανοχή της κυβέρνησης

Οι καθηγητές απαιτούν διορισμούς από την επετηρίδα και ουσιαστική επιμόρφωση
Οι καθηγητές απαιτούν διορισμούς από την επετηρίδα και ουσιαστική επιμόρφωση
Το... διορισμό τους σε δημόσιο σχολείο υπόσχεται σε αδιόριστους καθηγητές, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ και φοιτητές, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, επιχειρώντας να τους δελεάσει για να συμμετάσχουν σε σεμινάρια πληροφορικής που η ίδια, σε συνεργασία με ιδιωτικές σχολές, πραγματοποιεί.

Οπως αναγράφεται σε πληρωμένη διαφήμιση της Ενωσης που δημοσιεύεται σε εφημερίδες των Τρικάλων «με το πέρας των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προς το υπουργείο Παιδείας για το διορισμό τους, ως αναπληρωτές καθηγητές πληροφορικής»! Τη βεβαίωση με την οποία θα απαιτήσουν το δικαίωμα αίτησης διορισμού θα την πάρουν από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών.

Φυσικά, όσοι πάρουν μέρος σ' αυτά τα σεμινάρια πρέπει «να ξηλωθούν κανονικά», καθώς, όπως αναφέρεται σαφώς στη διαφήμιση, τα σεμινάρια είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόγραμμα σεμιναρίων πραγματοποιεί και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), που λειτουργεί στη Νομαρχία - εντάσσεται σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας - το οποίο διαρκεί ένα τετράμηνο, με δίδακτρα που ανέρχονται σε 400.000 δραχμές. Οι συμμετέχοντες σ' αυτό το πρόγραμμα θα λάβουν τη βεβαίωση με την οποία θα αποκτήσουν δικαίωμα αίτησης διορισμού, από τη Μαθηματική Εταιρεία.

Το ΚΚΕ

Αυτά επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Παιδείας της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, που, ανάμεσα στ' άλλα, τονίζει: «Αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας περνούν σταδιακά σε άλλα υπουργεία (το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι του υπουργείου Εργασίας), στην ΤΑ επιταχύνοντας έτσι τον κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος. Επιβεβαιώνεται δυστυχώς η θέση μας, για προώθηση αποσύνδεσης πτυχίου - επαγγέλματος, για υποβάθμιση των πτυχίων, για υποχρεωτική εργασιακή περιπλάνηση των πτυχιούχων, την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ τους (φανταστείτε τις αντιδράσεις των αποφοίτων Πανεπιστημιακών σχολών ή ΤΕΕ Πληροφορικής που θα νιώσουν ότι ανταγωνίζονται για μια θέση στον ήλιο όλους τους ανέργους αποφοίτους όλων των ειδικοτήτων και αντίστροφα). Ανταγωνισμό που θα φροντίζει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της να καλλιεργούν γιατί σήμερα "αν είσαι ικανός θα επιβιώσεις", "ατομική σου ευθύνη είναι αν βρεις ή όχι δουλιά, ευκαιρίες προσφέρονται", "να φροντίσεις να συγκεντρώνεις μόρια, μπόνους"...».

Η ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ, σημειώνει ταυτόχρονα: «Απ' όσο γνωρίζουμε, η Μαθηματική Εταιρεία και η Ενωση Ελλήνων Φυσικών έκαναν αίτηση ώστε να πιστοποιηθούν σαν Κέντρα στήριξης Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Φαίνεται όμως πριν καλά καλά επιλεγούν σαν τέτοια, άρχισαν να πωλούν τη σφραγίδα τους σε κάθε σχολή, ΙΕΚ, ΚΕΚ που τους το ζητάει και δεν πήρε αντίστοιχη πιστοποίηση. Γίνονται έτσι ο καλύτερος ιμάντας περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο χώρο της Παιδείας. Αραγε αναβαθμίζουν έτσι τον επιστημονικό τους ρόλο; Αισθάνονται περήφανοι πουλώντας ελπίδες στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους νέους, στους χιλιάδες ανέργους εκπαιδευτικούς;».

Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές, η Επιτροπή Παιδείας ΝΕ Τρικάλων τούς καλεί να αντιληφθούν ότι, ο κατήφορος της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε με τους νόμους 2525, 2640, συνεχίστηκε με τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, συνεχίζεται με μια σειρά αποφάσεις «Μπολόνια»... σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δε θα σταματήσει από μόνος του. «Χρειάζεται να οργανωθεί η αντίσταση όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των γυναικών».

Ερωτηματικά...

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Παιδείας της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει το Παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Μια απάντηση με την οποία επιχειρεί ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Να αναφερθούμε σε δύο σημεία της απάντησης της Μαθηματικής Εταιρείας, που είναι χαρακτηριστικά. Στο πρώτο αναρωτιέται «Μήπως αυτό που ενοχλεί είναι το γεγονός ότι οι επιμορφούμενοι καταβάλλουν κάποιο χρηματικό ποσό; Σε ποιον τομέα γνώσης έξω από το χώρο του σχολείου, οι παροχές γνώσης είναι δωρεάν;». Και στο δεύτερο ρωτά και αποφαίνεται: «Αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος; Γιατί όχι; Αυτό είναι μια πραγματικότητα, λυπηρή μεν, αλλά πραγματικότητα»!

... και απαντήσεις

Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ αφού χαρακτηρίζει ανοσιούργημα να έχουν κάποιοι τη δυνατότητα να «βαφτίζουν» πτυχία τις βεβαιώσεις παρακολούθησης ταχύρυθμων σεμιναρίων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διορισμού, υπογραμμίζει: «Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους νέους επιστήμονες, γενικά το λαό, να αγωνιστούν για μια άλλη πολιτική που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και στο χώρο της εκπαίδευσης. Να αγωνιστούν για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, για δημιουργία ολιγομελών τμημάτων με 1/20 μαθητές στο γυμνάσιο και τα Λύκεια και 1/15 στα Δημοτικά. Να αγωνιστούν για τη δημιουργία Παιδαγωγικών Σχολών στα ΑΕΙ και για ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδαγωγικής διαδικασίας. Για ουσιαστική ετήσια περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με ευθύνη των πανεπιστημιακών σχολών και με απαλλαγή τους από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Για όλα τα παιδιά, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που θα δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που θα αντικαταστήσει το σημερινό κατακερματισμένο σχολείο των ταξικών επιλογών, που προωθείται μέσα από το διπλό δίκτυο των Ενιαίων Λυκείων και των ΤΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ