Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέοι φράχτες για τους ξεριζωμένους

Αλλο ένα διαπραγματευτικό «παζάρι», για το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πραγματοποιήθηκε χτες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Σαν να μην έφταναν οι επαναπροωθήσεις και ο «φράχτης» στον Εβρο, σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Π. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη να χρηματοδοτηθούν μέτρα αποτροπής της εισόδου κατατρεγμένων στη χώρα μας όπως είναι οι τεχνητοί φράχτες. Κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση ο Π. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Η ασφάλεια των πολιτών και η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κρατών προϋποθέτουν, ως κοινό στόχο, την πρόληψη και αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών, ιδίως όταν εκδηλώνονται ως υβριδική απειλή. Γι' αυτόν το λόγο, υποστηρίζουμε σταθερά τη δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κάθε νόμιμου μέσου αποτροπής, όπως είναι και οι τεχνητοί φράχτες, καθώς και την πρόβλεψη επιβολής οριζόντιων κυρώσεων σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης των μεταναστών». Το τελευταίο, προφανώς δεν αναφέρεται στην Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας χρηματοδοτείται από την ΕΕ, όπως προβλέπεται και από την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016.

Οπως είναι γνωστό, το Σύμφωνο είναι ένα αντιδραστικό πακέτο που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στο άσυλο, συρρικνώνοντας την ίδια την έννοια του ασύλου και επιταχύνεται από την Κομισιόν η εφαρμογή του. Ανάμεσα σε όσα αντιδραστικά προωθούνται στο Σύμφωνο είναι η ΕΕ να τελειώνει με την εξατομικευμένη εξέταση του κάθε πρόσφυγα και να αναγνωρίζει ως πρόσφυγες μόνο όσους κατάγονται από περιοχές που αυθαίρετα θεωρεί ως πολεμικά πεδία.

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης - Ασύλου και η Εκτελεστική Διευθύντρια του EASO, Nina Gregory, υπέγραψαν το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του EASO για τα έτη 2022 - 2024. Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συνέχιση και ενίσχυση της επιστημονικής, τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης του EASO στην Ελλάδα. Ο Νότης Μηταράκης επισήμανε ότι «η διατήρηση και ενίσχυση της παρουσίας του EASO στην Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας. Το νέο σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και του συντονισμού δράσεων των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου η μεταναστευτική πρόκληση, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, αλλά συνολικά η Ευρώπη, να μη μετεξελιχθεί πάλι σε μεταναστευτική κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ δεν στέλνει στην Ελλάδα την EASO ως ένδειξη αλληλεγγύης για το Προσφυγικό και για να ενισχύσει την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά για να υποκαταστήσει την Υπηρεσία Ασύλου, ώστε πιο αποτελεσματικά να εφαρμόζεται το αντιδραστικό πλαίσιο, η πολιτική της ΕΕ που παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ