Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη Βουλή τα προβλήματα των Ελλήνων γονιών, μαθητών και φοιτητών στη Γαλλία

Για σοβαρά ζητήματα, που αναδείχτηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Παρίσι, ρωτιούνται οι αρμόδιοι υπουργοί

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες γονείς, μαθητές και φοιτητές στη Γαλλία και αφορούν θέματα αρμοδιότητας ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι βουλευτές του Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης.

Τα ζητήματα αυτά, μεταξύ άλλων, ανέδειξε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα της Ελλάδας Αγλαΐα Μπαλτά.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα προβλήματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που προκύπτει με τις ανεπάρκειες στη στελέχωση των 5 Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) στο Παρίσι με εκπαιδευτικό προσωπικό, το κόστος λειτουργίας των οποίων δεν καλύπτεται από το ελληνικό κράτος. Το πρόβλημα επιτείνεται φέτος, αφού καταγράφεται αύξηση πάνω από 25% σε εγγεγραμμένους μαθητές στα περισσότερα ΤΕΓ (π.χ. 7 εκπαιδευτικοί για 498 μαθητές το 2017 - 2018 και αντίστοιχα και τα υπόλοιπα χρόνια).

Στα ούτως ή άλλως υποστελεχωμένα σχολεία, η αποχώρηση ενός δασκάλου στις αρχές του έτους οδήγησε και σε αλλαγές στα ωράρια. Η κατάργηση του ενιαίου ωραρίου προκαλεί μεγάλο πρόβλημα και στους γονείς, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των παιδιών, δεδομένων και των συχνών μεγάλων αποστάσεων που καλούνται να διανύσουν από και προς τα σχολεία.

Μέχρι και σήμερα, το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι το κόστος για τα έξοδα λειτουργίας των ΤΕΓ (νοίκι για τους χώρους γαλλικών σχολείων που χρησιμοποιούνται, θέρμανση, καθαριότητα, αναλώσιμα, άλλα λειτουργικά έξοδα) δεν καλύπτεται από το ελληνικό κράτος, αλλά από τους ίδιους τους Ελληνες μετανάστες. Από την πλευρά του ελληνικού κράτος δεν έχει υπάρξει καν μέριμνα για διακρατική συμφωνία με το γαλλικό κράτος, ώστε τουλάχιστον να εξασφαλιστούν οι χώροι και οι αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς επιβάρυνση των γονέων.

Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες φοιτητές που διαμένουν στην Eλληνική Eστία (Fondation Hellenique CIUP), με τον εκάστοτε Ελληνα πρέσβη και άλλους 3 οριζόμενους από την ελληνική πλευρά να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τα ήδη υψηλά ενοίκια έχουν αυξηθεί μετά την πρόσφατη ανακαίνιση - κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 1.500 ευρώ - που έγινε με ιδιωτικούς πόρους, μέσω χορηγιών. Ομως, παρά την ανακαίνιση, η κατάσταση στα δωμάτια δεν είναι καλή, καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό, υποδομές, καθαριότητα κ.λπ.

«Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον που δήθεν επιδεικνύουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων για τους Ελληνες μετανάστες είναι κενό ουσιαστικού περιεχομένου, από την άποψη των πραγματικών προβλημάτων και αναγκών τους» σημειώνεται στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε άμεσα να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες γονείς, μαθητές και φοιτητές στη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ